четвъртък, юни 13, 2024

Курц хвърли оставка

Австрийският канцлер Себастиан Курц се оттегля от поста след обвиненията в корупция и призивите да подаде оставка. Това стана ясно от неговото изявление около 19:30 часа. местно време. Външният министър Александър Шаленберг ще бъде временен канцлер, предаде „Блумбърг“.

Така, Народната партия ще може да да спаси крехка коалиция със Зелените, които призова канцлера да подаде оставка и готовност да напуснат управлението. Също така бяха готови да подкрепят вот на недоверие.

Президентът Александър Ван дер Белен, който има правомощието да уволни канцлера или целия кабинет и наблюдава периодите на преход, вчера също се консултира с лидерите на партиите. В изявление, той припомни презумпцията за невинност, но не спести и осъждането на корумпираните политици.

„Имам различни очаквания за поведението на онези, които носят политическа отговорност, каза Ван дер Белен в обръщение към нацията, но без да споменава Курц по име.

Разследващи претърсиха кабинета на канцлера и централата на управляващата в Австрия консервативна Народна партия. разследващи претърсиха кабинета на канцлера и централата на управляващата в Австрия консервативна Народна партия.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!