Куба провежда трети етап на изпитание за ваксината „Абдала“

Куба започна късните етапи на изпитанията на най-модерната си експериментална ваксина COVID-19 за вътрешна употреба, което може да помогне на карибската островна държава да овладее епидемията в страната и да облекчи икономическата си криза. Припомняме, че това бе оповестено в края на февруари.

Страната започна тази седмица набирането на около 44 000 доброволци в Хавана на възраст между 19 и 80 години за своето проучване на двудозовата ваксина. Ако ваксината се окаже успешна, Куба заяви, че ще ваксинира цялото си население от 11 милиона с първата ваксина срещу COVID-19, разработена и произведена в Латинска Америка. Куба заяви, че също ще изнася ваксината и ще я предложи на туристите. Страната има дълга история на износа на ваксини и медицинския туризъм.  Производителят „БиоКубаФарма“ съобщи през февруари, че ваксината е показала безопасност и имуногенност срещу коронавируса. Това установиха клиничните изпитания от втора фаза, в която взехаучастие 760 доброволци.

Съседни държави като Мексико, Венецуела и Ямайка вече са изразили интерес да придобият предишната ваксина на Куба „Soberana 2“ („Суверенитет“). Голямото проучване на фаза III трябва да приключи през ноември, като окончателните резултати ще бъдат на разположение през януари 2022 г., според официалния регистър на клиничните изпитвания в Куба. Страната заяви, че очаква по-късно този месец да започне изпитания в късния етап на друга собствена ваксина, наречена „Абдала“ по стихотворение на Хосе Марти.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!