кристалина георгиева комисия

Лидерите на Европейския съюз повдигнаха възможността да направят българката Кристалина Георгиева, която в момента е настоящият временен изпълнителен директор на Световната банка, следващият председател на Европейската комисия, по информация на двама души от ЕК, запознати с дискусията и цитирани от агенция „Блумбърг“.

Световната банка избра новия си шефУправителният съвет на Световната банка в петък единодушно одобри и избра най-висшия представител на…Apr 6 2019bulmedia.net

Тя има редица предимства, сред които подкрепата на ЕНП, предишният ѝ опит в ЕК, тенденцията в последно време да се избират жени за подобни постове и други.

Георгиева пое лидерския пост в Световната банка от 1 февруари.

Тя се върна в банката по покана на предшественика си Джим Йон Ким, след като той се оттегли от поста. Преди това тя беше комисар по бюджета на Европейската комисия.

Позицията на председател на ЕК е една от трите най-важни позиции, предстоящи за заемане през следващите месеци, наред с председателските места за Европейската централна банка и Европейския съвет. След като правителствата се заеха с интензивни кампании, за да заемат позициите, лидерите обсъдиха потенциалните имена на срещата на върха в Сибиу, Румъния миналата седмица, като Георгиева се очерта като силен претендент за ролята на председател на ЕК.

Процесът ще се ускори след изборите за Европейски парламент следващата седмица и лидерите ще започнат да ограничават възможностите си на друга среща на високо равнище, насрочена за 28 май в Брюксел.

Подобно на сегашния председател на комисията Жан-Клод Юнкер, Георгиева е член на десноцентристкия спектър, който прогнозира да спечели най-много места в изборите за Европейски парламент и това би могло да допринесе и за нейната кандидатура.

Много правителства в ЕС смятат, че поне едно от работните места трябва да се спечели от жена за първи път и настоява за представянето на кандидат от Източна Европа. Нейното назначаване ще даде на Франция и Германия, двете най-мощни държави в ЕС, повече свобода на действие, за да запълнят поне една от другите две позиции.

Също така на срещата на върха в Сибиу европейските социалисти определиха испанския премиер Педро Санчес да води преговори от тяхно име след изборите, съобщи Ел Корео.
Кристалина Георгиева в конкуренция с дъщерята на ТръмпКристалина Георгиева ще срещне сериозна конкуренция за шефския пост в Световната банка. Това става я…Jan 12 2019bulmedia.net

Коментари