Косово изгони двама дипломати на Русия

Президентът на Косово Вьоса Османи обяви двама руски дипломати за персона нон грата. За това тя написа в страницата си във „Фейсбук“, информира ТАСС.

Османи каза тази седмица, че е изпратила искане до вицепремиера „да обяви за персони нон грата двама служители от Службата за връзка на Руската федерация в Косово заради вредните им дейности, които са засегнали националната сигурност и конституционния ред“ на страната.

„Днес Министерството на външните работи взе решение да обяви тези двама руски служители за нежелани лица и в същото време информира правоприлагащите органи и съответните органи за прилагането му“, пише Османи.

Президентът на непризнатото Косово обвини Русия във „вредно влияние, насочено към унищожаване на постиженията на [Прищина], както и на САЩ, НАТО и ЕС“. „По тази причина ние ще продължим да работим в тясно сътрудничество с нашите американски и европейски съюзници, за да предотвратим опит Косово и нашия регион да станат жертва на дестабилизиращите амбиции на Руската федерация“, написа Османи.

Ситуацията в Косово и Метохия ескалира два пъти през есента поради агресивните действия на властите в Прищина, които използваха специалните сили на полицията на непризнатото формирование. В резултат на последния кръг на напрежение няколко десетки сърби бяха ранени, един получи сериозна огнестрелна рана.

Както заяви на 15 октомври постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя на заседание на Съвета за сигурност на Световната организация, ситуацията в северните райони на автономна област Косово се е влошила значително през последния месец и предизвиква сериозна загриженост.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!