Кораби с нулеви емисии на хоризонта според план за акциз върху горивата

Корабните компании ще трябва да плащат малък акциз върху всеки тон гориво, който използват според предложения, които има за цел да разработят кораби с нулеви емисии в рамките на 10 г. и трансформиране на отрасъла, пише „Гардиън“.

Корабите на водород или на амоняк като гориво се разглеждат като технически възможни, но са необходими повече изследвания и разработки на прототипи.

Международната корабоплавателна камара (ICS), която представлява 80% от световната корабоплавателна индустрия, предлага 2 долара акциз върху всеки тон гориво, изразходвано от корабите, което ще доведе до събиране на 500 милиона долара на година, отделяни за изследване и разработване на кораби с нулеви емисии.

„Това е много положително предложение„, отбелязват от камарата и подчертават, че това е прозрачен механизъм за събиране на средства за целта.

Разходите за гориво в момента са 400 долара за тон, като през следващата година ще се покачат до 600 долара заради въвеждането на нови регулации за съкращаване на серните емисии.

До 20-30 г. не се изключва и налагане на квотни емисии в морския транспорт.

От Международната корабоплавателна камара отбелязват, че е много важно акцизният план да е задължителен, а не доброволна инициатива.

Някои обаче са предпазливи по отношение на предложението, тъй като може да не доведе до конкретни резултати за намаляване на емисиите в краткосрочен план.

2% от световните парникови газове идват от корабоплаването, като дела вероятно ще се увеличи в резултат на нарастването на търговията.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!