Конгрес САЩ НАТО Доналд Тръмп

С предупреждение към президента Доналд Тръмп да не се опитва да изтегли страната от военния алианс НАТО, вчера  Камарата на представителите на САЩ прие промени в американското законодателството (NATO Support Act), насочено към предотвратяване на подобен ход, съобщава агенция Ройтерс.

Воденият от Демократическата партия Конгрес одобри заедно с републиканците мярката с 357 гласа „за“ срещу 22 „против“. Сега гласуването отива към горната камара – Сената където мнозинството принадлежи на републиканците, а бъдещето на NATO Support Act е неясно, въпреки че подобна мярката е въведена и там.

На пресконференция преди гласуването американските законодатели заявиха, че са обезпокоени от съобщенията за слабия интерес на президент Тръмп към Организацията на Северноатлантическия договор, един 70-годишен военен съюз, който обединява САЩ и Канада с техните съюзници в Европа.

„Ню Йорк таймс“ съобщиха миналата седмица, че няколко пъти през 2018 г. Тръмп лично е казал на своите съветници, че иска да се оттегли от НАТО.

Доналд Тръмп непрекъснато упреква публично съюзниците на НАТО, че отделят твърде малко от държавните си бюджети за своите вноски за отбрана.

Законодателството, което беше прието във вторник, потвърждава подкрепата на когресмените за НАТО и казва, че няма да бъдат изразходвани средства от САЩ за изтегляне на страната от Алианса.

„Този законопроект ясно показва, че Конгресът на САЩ все още вярва в мисията на НАТО и ще предотврати всякакви недалновидни усилия за подкопаване на Алианса или едностранно оттегляне на страната ни“, каза лидерът на мнозинството от демократи Стени Хойер.

Миналата седмица в Сената бе представен двупартиен законопроект, който да забрани на всеки президент на САЩ да се оттегли от НАТО без одобрението на Сената.

Специалистите по международни отношения коментират, че изтеглянето на САЩ от военния алианс ще бъде подаръкът на века за руския президент Владимир Путин.

 

Коментари

loading...