Колоезденето помага при ревматични, сърдечни и психични разстройства

Съвпадайки със Световния ден на велосипедите, който се чества по цялата планета в четвъртък, водещ лекар в Индия вярва, че колоезденето е панацея за ревматични, сърдечни и психични заболявания, освен че поддържа здравето на човека.

В интервю за „Анадолу“ д-р Аман Шарма, професор по клинична имунология и ревматология на института за медицинско образование и изследвания в град Чандигар в северната част на Индия, коментира, че колоезденето може да играе роля за лечение на страдащите от ревматоиден артрит – РА.

„РА е независим рисков фактор за сърдечни заболявания и упражненията като колоездене със сигурност биха спечелили много и от този аспект“. Колоезденето може да помогне на пациенти, при които няма тежко заболяване на коляното и които могат лесно да карат велосипед.

Според д-р Шарма, тъй като пандемията предизвиква опасения за психичното здраве, колоезденето може да играе положителна роля. „Настоящата пандемия на COVID-19 оказа огромно влияние върху психичното здраве на всяко човешко същество, колоезденето помага положително„, допълва водещият експерт по ревматология.

Той обяснява, че подобно на други упражнения, колоезденето ни кара „да се чувствам добре„, което е необходимо не само за физическото, но и за психическото благосъстояние.

Лекарят коментира, че е обнадеждаващо да виждаме хора, които карат колело в Индия, където голяма част от населението се бори със заболявания от начина на живот.

„Колоезденето е много добро упражнение и е фокус в настоящата пандемия. Тъй като спортните зали са затворени, получаваме съобщения, че тенденцията вече се е засилила“, каза д-р Шарма. Той определи тази тенденция като много обнадеждаваща.

С течение на времето са се появили много групи за колоездене, които помагат на хората да се свързват и също така да прекарват качествено време заедно.

„Карах колело с мои колеги и мога да ви кажа, че това е единственият път, когато в днешно време има някаква форма на неформално социално взаимодействие. Когато тръгнем на път, виждаме толкова много хора, които карат велосипед в наши дни или сами, или в групи. Това ще помогне по различни начини“, каза той.

Доклад на Световната здравна организация през 2019 г. класира Индия на осмо място в световния индекс по разпространение на недостатъчна физическа активност сред подрастващите. Докато блокирането поради COVID-19 допълнително ограничава физическата активност, хората все повече започват да карат велосипед.

30-годишният Прашант Кумар от северната провинция Пенджаб е такъв случай. Миналата година през март, когато са наложени ограничения в цялата страна, Кумар и приятелите му сформират малка група в тяхното населено място, за да карат колело всяка сутрин.

„Щастливи сме, че все повече хора се присъединяват към нас всяка седмица и групата се разраства“. Той каза, че колоезденето му е помогнало да намали теглото си и да се чувства добре.

35-годишният Рахул Трехан, жител на столицата Ню Делхи заяви, че е закупил нов велосипед тази година, когато са премахнати ограниченията. „По време на блокадата миналата година бяхме предимно у дома. И така, когато приятелите ми се насочиха към колоезденето, аз също се присъединих към тях“.

Според доклад, съставен от Информационните служби за кредитен рейтинг на India Limited (CRISIL) – индийската велосипедна индустрия се изкачва до десетилетен ръст на търсенето от 20% през тази финансова година, като продажбите вероятно ще стигнат до 14,5 милиона единици в сравнение с 12 милиона единици през последната финансова година.

„Продължаващата пандемия на COVID-19 стимулира търсенето на велосипеди поради подобряване на съзнанието за спорт и развлечения“, се отбелязва в доклада.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!