КНДР обвини Запада в двойни стандарти за правата на човека

Северна Корея в четвъртък упрекна Съединените щати и други западни държави, че имат двойни стандарти по отношение на правата на човека и расизма. Повод за изявлението стана отсъствието им от неотдавнашна среща на ООН по проблема,  предаде „Йонхап“.

В изявление, публикувано на уебсайта на външното министерство, Северна Корея критикува САЩ, Великобритания и други за това, че не са взели участие в среща на високо ниво в Общото събрание на ООН миналия месец за отбелязване на 20-годишнината от Дърбанската декларация и Програмата за действие, която призовава за расова справедливост.

Пхенян обвини страните, че имат най-мрачната история по отношение на расизма и защита и подобряване на правата на човека, като същевременно твърдят, че са напреднали нации и съдят останалите.

„Преди западните страни да спорят за несъществуващи проблеми с правата на човека при други, те трябва да се съсредоточат върху собствените си вътрешни дела, сред които систематичен расизъм и нарушения на правата на човека“, се казва в изявлението.

През последните години Пхенян засили подобни публикации, свързани с дипломатически и международни въпроси, на уебсайта на своето външно министерство.

Служител в Министерството на обединението на Южна Корея, което се занимава с междукорейските въпроси, каза, че то продължава да следи тези съобщения, за които се смята, че отразяват възгледите на севернокорейските власти. Но служителят посочи, че подобни онлайн публикации очевидно имат по-малка тежест в сравнение с официалните изявления на министерството.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!