четвъртък, май 30, 2024

Климатичните промени застрашават над 100 млн. души в Африка

Повече от 100 млн. изключително бедни хора в Африка са застрашени от ускоряването на климатичните промени, които също така могат да разтопят малкото ледници на континента в рамките на две десетилетия. Това предупреждава доклад на ООН, предаде „Франс прес“.

В доклад преди срещата на високо равнище за климата COP26 в Глазгоу, ООН подчерта „непропорционалната уязвимост“ на Африка през миналата година от продоволствената несигурност, бедността и преместването на населението.

„Изчислено е, че до 2030 г. до 118 млн. изключително бедни хора ще бъдат изложени на суша, наводнения и екстремни горещини в Африка, ако не бъдат предприети адекватни мерки за реагиране“, предупреди Хосефа Леонел Корея Сако, комисар по селската икономика и земеделието към Комисията на Африканския съюз.

Изключително бедните хора са онези, които живеят с по-малко от 1,90 долара на ден според доклада, координиран със Световната метеорологична организация (СМО).

„В Субсахарска Африка климатичните промени би могли допълнително да намалят брутния вътрешен продукт с до три процента до 2050 г.“, отбеляза Сако в предговора на доклада.

Не само физическите условия се влошават, но и броят на засегнатите хора се увеличава„, подчерта тя.

Генералният секретар на СМО Петери Таалас посочи, че миналата година в Африка температурите са продължили да се повишават, „ускорявайки покачването на морското равнище“, както и екстремни метеорологични явления като наводнения, свлачища и суши, всички индикатори на климатичните промени.

„Бързото свиване на последните оставащи ледници в Източна Африка, които се очаква да се стопят изцяло в близко бъдеще, сигнализира за заплахата от предстояща и необратима промяна в системата на Земята„, изтъкна Таалас.

Миналата година земната маса и водите на Африка са се затоплили по-бързо от средното за света, се посочва в доклада.

30-годишната тенденция на затопляне в периода 1991-2020 г. беше над тази от периода 1961-1990 г. във всички региони на Африка и „значително по-висока“ в сравнение с тенденцията за 1931-1960 г.

Темпът на покачване на морското равнище по тропическите брегове и южния Атлантически океан, както и по протежение на Индийския океан, е по-висок от средния за света.

Макар и твърде малки, за да служат като значителни запаси от вода, африканските ледници имат висока туристическа и научна стойност и въпреки това се свиват с темпове, по-високи от средните за света.

„Ако това продължи, това ще доведе до пълно обезледяване до 2040-те години„, се предупреждава в доклада и се допълва: „Очаква се планината Кения да бъде обезледена десетилетие по-рано, което ще я направи една от първите цели планински вериги, които губят ледници заради предизвиканите от човека промени в климата.“

Другите ледници в Африка са в планините Руензори в Уганда и планината Килиманджаро в Танзания.

За да се избегнат още по-високи разходи за помощ при бедствия, СМО призова африканските страни да инвестират в „хидрометеорологична инфраструктура и системи за ранно предупреждение, за да се подготвят за ескалиране на опасни събития с високо въздействие„.

Докладът подкрепи разширяването на достъпа до системи за ранно предупреждение и до информация за цените на храните и времето, включително с прости текстови или гласови съобщения, информиращи фермерите кога да засаждат, напояват или наторяват.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!