Шанхай

Китайските градове се издигат в редиците на най-мощните в света, като Хонг Конг, Пекин и Шанхай сега превъзхождат популярни мегаполиси като Лос Анджелис, Берлин и Токио.

Китайският супербърз влак, движещ се с 600 км/ч, иска да върне въздушните пасажери на земятаВ Китай се оформя нова високоскоростна транспортна система, която си поставя за задача да накара раз…May 28 2019bulmedia.net

Но за да може Китай да продължи да се издига, за да се конкурира със западните центрове за власт, той трябва да създаде градове, по-отворени към разнообразието и по-приобщаващи, твърдят анализатори от А.Т. Kearney в Индекса на глобалните градове за 2019 г.

Тъй като китайските градове стават все по-международни, пълни с вездесъщи кафенета Starbucks и технологични храмове като Apple Store, балансирането на нуждите на местното население за лесни и достъпни видове транспорт и жилища с индивидуална реализация става все по-важно. С други думи, повечето от китайските градове са доста скучни, особено в сравнение с петте най-големи града в света: Ню Йорк, Лондон, Париж, Токио и Хонг Конг.

Все пак Пекин бие Вашингтон

Родният град на Си Дзинпин е класиран на 9-то място в индекса на глобалните градове, докато новият „домашен“ град на Доналд Тръмп е на 10-то място (той е с една стъпка нагоре в подреждането, а Пекин е на същото място като през 2018 г.).

САЩ атакува и китайските дроновеПравителството на САЩ предупреди американските компаниите относно заплахите за сигурността, произтич…May 22 2019bulmedia.net

Анализът на А.Т. Kearney казва, че един от начините, по които китайските градове могат да се изкачат нагоре, позволява на Шанхай да задмине един ден Хонконг, например, е по-голямото социално разнообразие. В доклада си компанията откроява сексуалната ориентация.

„Инициативи като прайд парада в Шанхай предлагат идеален пример, който гарантира самоизразяването на жителите от ЛГБТ общността в града и подобрява репутацията на Шанхай на световната сцена като всеобхватен град”, пишат авторите на доклада, водени от Майк Хейлс и Джеферсън Уан. Те обаче умишлено мълчат по въпросите за морала и традициите, попадащи под ударите на криворазбраното постмодерно общество.

19-тото място на Шанхай в Индекса на глобалните градове остава непроменено от 2018 г. Градът изпреварва Бостън (21) и Сан Франциско (22).

Един вид разнообразие, което може би е по-приемливо за комунистическата партия в Пекин, води до висококвалифицирани чуждестранни работници. Хонконг е бил бастион на това в продължение на повече от век, благодарение на британското колониално наследство. Това не е така в повечето китайски градове.

Въпреки че в доклада не се споменава проектът за района на Големия китайски залив, високотехнологична зона за развитие, свързваща Хонконг с континенталните градове в югоизточната част на континента, Пекин може да получи добра оценка като повиши разнообразието на жителите с „вноса“ на чуждестранни технически работници. Той може да се подобри с визова програма като известната H-1B в Съединените щати.

„Недостигът на човешки ресурси доведе до ожесточена конкуренция между китайските градове“, казва докладът.

Инициативи, които насърчават възможностите за висше образование и подпомагат екосистемите от млади компании, помагат за привличането на новодошлите и позволяват на градовете да запазят таланта си. Чънду, разположен в централен Китай, се превърна в пример за това. Стартъп общността там наброява много европейци и китайци, родени в Канада, които търсят възможности в процъфтяващия технологичен пазар на Китай.

Чънду е класиран на 89-то място, непроменен спрямо миналата година.

Ченду
Ченду,  административен център на провинция Съчуан в Централен Китай. Град с население от 11 430 000 жители (2018 г.)

През последните 40 години китайските градове преминаха от традиционни династични структури до модерни, стъклени и стоманени небостъргачи, символизиращи съвременния капитализъм. Техният процент на урбанизация се е увеличил от 18% през 1978 г. на 60% през 2018 г. Градското население на Китай сега е около 830 милиона.

Градските власти се стремят към бърза експанзия и увеличаване на населението и икономическата продукция за изграждане на градските райони през последните 20 години. Това доведе до глобален суперцикъл на суровини, който продължи до около 2008 г. и се разпадна и никога не се възстанови след това. Така към 2011 г. урбанизацията на Китай започна да се забавя. Градските заболявания се дължат отчасти на замърсяването и лошото градско планиране за неща като вода и канализация.

В този момент китайските градове се насочиха към развитие, ориентирано към качеството, предназначено да имитира космополитния начин на живот в Хонконг. Това се превърна в ключов фактор за бързия растеж на китайските градове, които се издигаха до челните редици в Индекса на глобалните градове.

САЩ с мащабен план за изместването на Китай от монопола върху батериите за е-колиПредставители на правителството на САЩ планират да се срещнат с ръководители от водещи автопроизводи…Apr 9 2019bulmedia.net

“Следващият кръг на трансформацията на града ще се съсредоточи върху гражданите”, пише в доклада. „На макро ниво това означава изграждане на устойчива структура на населението. На микроравнище това означава подобряване на благосъстоянието на гражданите.“

Годишният индекс на глобалните градове на Kearney е предназначен за корпорации, които искат да оценят кои градове могат да предложат най-добри условия в областите, считани за най-важни за растежа на бизнеса и най-привлекателните за чуждестранните служители.

Китай има 27 града в Индекса на глобалните градове тази година. Индексът има 130 града, от които 11 китайски града заемат топ 100 на списъка.

40 китайски града с 5G покритие до октомври оставят всички конкуренти далеч назадПо-малко от месец след като големият китайски мобилен оператор China Unicom постави началото на пуск…Jun 8 2019bulmedia.net

Коментари