Пазете се от внезапен подем на китайския фондов пазар, движен от инвеститорските настроения, пише Джеймс Киндж за Financial Times.

Докато държавните медии в Китай празнуват най-големия ръст на борсата в страната от повече от година, инвеститорите с по-дълги спомени може да си припомнят болезнен урок от 2015 г.: скоковете в цените на акциите, които не са придружени от увеличаване на индустриалните печалби, могат да завършат печално.

Тогава оптимизмът на властите и политиката на лесни пари повишиха основния индекс в Шанхай с около 150% между юни 2014 г. и юни 2015 г. Но след това той се срина с 32 на сто в рамките на по-малко от месец.

Тогава, както и сега, индустриалните печалби бяха посредствени. „Цените на акциите се повишават много над нивата, обуславящи историческата им връзка с печалбите“, написа наскоро Томас Гатли, анализатор от изследователската компания Gavekal Research. „Перспективите за растеж на печалбите на годишна база не могат да оправдаят тази еуфория“.

Китайският индекс CSI 300 за борсите в Шанхай и Шънджън, скочи с 5,7% в понеделник до 5-годишен връх. Но този бум контрастира със спада от 51 на сто в корпоративните печалби на нефинансовите компании през първото тримесечие на годината, изтъква Гатли.

Още по темата

Въпреки че индустриалните печалби сега отново отскачат – нараствайки с 6% на годишна база през май – те вероятно ще останат скромни за календарната година. „Дори индустриалните печалби да нараснат с 10% на годишна база в периода юни-декември, печалбите за годината ще останат под нивата от 2019 г.“, посочва Гатли.

Поне в краткосрочен план такива технически подробности могат да се окажат без значение. Събитията от 2015 г. и по-ранните борсови подеми показват, че насърчаването от властите и вливането на ликвидността могат да се комбинират за постигане на ръстове, базирани почти изцяло на страха да се пропусне възможността.

Луи Кюиж, ръководител на азиатските икономически изследвания в Oxford Economics, казва, че няма съмнение, че ликвидните условия в китайската икономиката се разхлабват значително. През май Китай разгърна най-силната кредитна експанзия от края на май 2017 г. насам, за да подкрепи общото икономическо възстановяване, според собствените измерители на Oxford Economics.

„Макар че покачването на цените на акциите в понеделник беше драматично, аз съм сигурен, че щедрата ситуация с ликвидността и перспективите за повече облекчаващи мерки помагат за осигуряване на благоприятна обстановка за фондовия пазар“, казва Кюиж.

Други показатели потвърждават оценката на Кюиж за ликвиден борсов подем. Дългът по марджин позициите – възникващ, когато инвеститорите вземат заеми за закупуване на акции – на борсите в Китай нарасна до 164 млрд. долара, най-високото ниво от януари 2016 г. Увеличаването на марджин финансирането беше отличителен белег и на ръста в началото на 2015 г.

Но желаещи да получат овациите за това, че са първата голяма икономика, която се е възстановила от Covid-19, китайските държавни медии се стремят да се окъпят в блясъка на фондовия пазар.

Изданието Shanghai Securities News в петък излезе с думите „Хахахахаха! Признаците на бичи пазар са все по-ясни.“

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Бойчо Попов

Източник: Investor.BG

Коментари