Китай: Великобритания укрива хонконгски престъпници

Китай обвини Великобритания в укриване на „издирвани престъпници“, след като даде политическо убежище на продемократичния хонконгски активист Нейтън Лоу.

„Великобритания очевидно е платформа за агитатори за независимост на Хонконг и предоставя така нареченото убежище за издирвани престъпници„, коментира говорител на Министерството на външните работи на Китай, цитиран от АФП и ДПА.

Говорителят подчерта, че Лондон открито подкрепя хонконгски сепаратисти, което е груба намеса в правораздаването на града, нарушение на международното право и основните норми на международните отношения, както и принципа на върховенството на закона.

Лоу избяга във Великобритания миналия юни.

Самият той съобщи новината в „Туитър“, че след няколко интервюто за 4 месеца Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство го е информирало, че му е одобрена молбата за убежище.

27-годишният избяга на Острова преди Пекин да наложи нов спорен закон за националната сигурност.

През 2016 г. Лоу стана най-младият депутат в историята на бившата британска колония. Той бе избран на 23-годишна възраст. Но миналата година изгуби мястото си, след като съдът постанови, че той и други активисти са нарушили законите.

Той трябваше да се изправи пред съда за незаконни демонстрации, но избяга на Острова през юни, малко преди Пекин да прокара закона за националната сигурност.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!