Китай, най-големият вносител на петрол в света, увеличава покупките на американски петрол преди дългоочаквания преглед на търговската сделка между двете страни, съобщава Bloomberg.

Около 14 милиона барела – или седем пълни танкера от най-големия клас – ще бъдат заредени следващия месец в САЩ с доставки до Китай, според изчисленията на Vortexa Ltd. въз основа на резервациите за доставки чрез танкери.

Общото количество петрол във въпросните танкери надхвърля два пъти обема, който е бил определен за доставка до Китай за август. 

Още по темата

Увеличаването на доставките се случва малко преди прегледа на търговската сделка от първа фаза между двете най-големи икономики в света, в рамките на която Китай се ангажира да разшири покупките на енергийни продукти от САЩ.

Разговорите, които първоначално бяха планирани за миналия уикенд, бяха забавени за неопределено време на фона на влошаващите се отношения между Пекин и Вашингтон.

Китайският внос на стоки от САЩ през първите шест месеца на годината достигна едва около 23% от целта съгласно търговското споразумение за 2020 г., показват изчисления на Bloomberg въз основа на данните, събрани от Главната митническа администрация.

Китайските рафинерии постепенно възстановяват нива на обработване на суровия петрол, докато икономиката продължава да се възстановява от спада, предизвикан от строгите ограничения, наложени за овладяване на пандемията от коронавирус, които повлияха върху търсенето на петрол в глобален план.

„Увеличаването на покупките на американски петрол вероятно има своите политически причини“, коментира Серина Хюън, старши анализатор във Vortexa. „Китай все още разполага с големи запаси от петрол и сегашните цени на американската суровина не са много по-благоприятни от конкурентните сортове от Близкия Изток“, добавя тя.

Китайските петролни компании PetroChina Co. и Sinopec, които оперират множество рафинерии в страната, стоят зад повече от 40% от свързаните с Китай петролни танкери, които се очаква да отплават от САЩ към 17 август, показват данните на Vortexa.

Китай купува средно по около 568,5 хил. тона, или 4,2 млн. барела, петрол от САЩ в периода май-юни

Китай е купил средно около 568 500 тона, или 4,2 милиона барела, нефт в САЩ през май и юни, показват данните на китайските митнически данни. Преди май Китай беше преустановил доставките на американски петрол за пет месеца заради влошените отношения с Вашингтон.

Търсенето на енергийни продукти в Китай се възстановява паралелно с възраждането на икономиката на страната, споделя Раджив Бисвас, старши икономист към HIS Makrit за Азия и Тихоокеанския басейн.

По неговите думи новите доставки от САЩ за Китай ще помогнат за постигане на напредък по отношение на търговската сделка между двете страни.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Източник: Investor.BG

Коментари