понеделник, юли 22, 2024

Китай тества всички 11 милиона жители на Ухан

Китайският град Ухан изготвя планове за тестване на цялото си население от 11 милиона души за Covid-19, съобщават държавните медии, цитирани от БиБиСи.

Изглежда, че планът е в начален стадий, като всички райони в Ухан са казали да представят подробности как може да се направи тестване в рамките на 10 дни.

Планът е след като Ухан, където за първи път се появи вирусът, регистрира шест нови случая през уикенда. Ухан, който бе под строга блокада в продължение на 11 седмици, започна повторно отваряне на 8 април.

Според доклада на The Paper, цитиращ разпространен вътрешен документ, на всеки район в града е било казано да изготви 10-дневен план за тестване до обяд във вторник.

Всеки окръг е отговорен за изготвянето на собствен план въз основа на числеността на населението им и независимо дали в момента има активно огнище в областта.

В документа, който се описва плана за тестване като „10-дневна битка„, се казва също, че по-възрастните хора и гъсто населените общности трябва да са с приоритет, когато става дума за тестване.

Въпреки това някои висши здравни служители, цитирани от Global Times посочват, че тестването на целия град би било невъзможно и скъпо.

Пен Джийонг, директор на отделението за интензивно лечение на болницата в Джоннан от Университета Ухан, коментира, е вместо това, вероятно тестът ще бъде насочен към медицински работници, уязвими хора и лица, които са имали тесни контакти със заразени.

Друг директор на университета Ухан предполага, че голям процент от населението на Ухан – около 3-5 милиона – вече е тествано и Ухан е възможно да се тестват останалите 6-8 милиона за период от 10 дни.

На китайския сайт за социални медии Weibo хората се питат дали може да се извърши такъв голям брой тестове само за няколко дни. „Невъзможно е да се тестват толкова много хора„, коментира потребител, който се притеснява и колко ще струва.

Друг допълва, че подобни тестове е трябвало да бъдат извършени преди Ухан да отвори отново вратите си за останалата част от Китай.

Китай отчете само един нов случай в понеделник, с което общият брой на случаите е 82 919, а смъртността е 4 633. Стотици асимптоматични случаи се наблюдават от здравните власти на Ухан.

Китай продължава да разхлабва мерките, включително позволява на ученици от горни класове в Пекин да се завърнат в клас, а в Шанхай, Дисниленд отново отваря врати за ограничен брой посетители съобщава АП.

Други мерки включват разрешаване на посещения на повече хора в Забранения град в Пекин, стига първо да направят резервация онлайн, да докажат, че са здрави и да носят маска, докато обикалят комплекса, дом на поколения китайски императори.

Също във вторник Националната здравна комисия заяви, че 115 души продължават да се лекуват и 763 са изолирани и наблюдавани като предполагаеми случаи или след тестване за вируса, без да показват симптоми.

Китай не съобщава за нови загинали от вируса от почти месец.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!