понеделник, април 15, 2024

Китай: Тайван няма място в ООН, не е суверенна държава

Китай заяви в сряда, че Тайван няма право да се присъедини към ООН. Това се случва само ден, след като държавният секретар Антони Блинкън потвърди подкрепата на САЩ за този ход.

„Тайван няма право да се присъедини към ООН, каза Ма Сяогуан, говорител на Службата по въпросите на Тайван в Пекин, цитиран АФП. Обединените нации е международна организация, съставена от суверенни държави. Тайван е част от Китай„, добави Сяогуанг.

Въпреки че администрацията на американския президент Джо Байдън декларира, че все още признава политиката на „Единен Китай“, напрежението между САЩ и Китай нарасна заради Тайван.

Блинкън обяви, че подкрепата на САЩ за значителното участие на Тайван в системата на ООН е прагматичен, а не политически въпрос.

„Фактът, че Тайван участва активно в някои специализирани агенции на ООН през по-голямата част от последните 50 години, е доказателство за стойността, която международната общност придава на приноса му, настоя той.

Външният министър на Тайван Джоузеф Ву и други висши служители на Тайван приветстваха подкрепата на САЩ за ООН.

„Ще продължим да се борим за правата си в международни организации, каза Ву.

Ву също така отбеляза нарастващото напрежение с Китай, като каза, че ситуацията „става по-опасна“.

Байдън каза по време на кметството миналата седмица, че САЩ ще бъдат готови да влязат в защита на Тайванако Китай нахлуе на острова.

Китай отдавна поддържа позицията, че островът е под негов контрол и обеща повторно обединение в бъдеще.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!