Китай се заема с Афганистан с изтеглянето на САЩ – заради сигурността

Китай обръща поглед към Афганистан за по-тясно сътрудничество в областта на сигурността и икономическото в очевидни усилия да засили влиянието си в региона, докато САЩ и техните съюзници се готвят да изтеглят своите сили от страната, съобщава АП. 

Официалната агенция „Синхуа“ съобщи, че външните министри от Китай, Афганистан и Пакистан са се срещнали чрез видеоконференция в четвъртък и са се съгласили, че изтеглянето на чуждестранни войски от Афганистан трябва да се извърши по отговорен и подреден начин, за да се предотврати влошаването на ситуацията по сигурността в Афганистан и завръщането на „терористичните сили“.

В него се цитира китайският външен министър Ван Йи, който заяви, че трите страни „са необходими за укрепване на комуникацията и сътрудничеството“ в интерес на Афганистан и съседните страни.

Сигурността и стабилността на Афганистан и региона са изправени пред нови предизвикателства, като изтеглянето на чужди войски от Афганистан се ускори, процесът на мир и помирение в Афганистан засегна, а въоръжените конфликти и терористичните дейности стават все по-чести“, каза Уанг.

Китай отдавна недоволства от присъствието на американски и съюзнически сили в Афганистан, но също толкова е предпазлив страната да стане убежище за бунтовници, които биха могли да застрашат сигурността в региона на Синдзян, който споделя тясна граница с Афганистан.

„Синхуа“ коментира, че Ван Йи, афганистанският външен министър Мохамад Ханиеф Атмар и пакистанският външен министър Шах Махмуд Куреши „подчертаха необходимостта … да се забрани на всякакви терористични организации или лица да използват техните територии, за да участват в престъпни действия срещу други държави“.

Китай се стреми да инвестира в афганистански ресурси, особено мед, но постоянните боеве между правителството, талибаните и други групи до голяма степен задържат подобни проекти. Китай също се стреми да засили вече тесните връзки с Пакистан чрез своята инициатива „Един пояс, един път“, но икономическата слабост на страната и проблемите със сигурността пречат за успеха на този стремеж.

САЩ се готвят да завършат най-дългата си война, като изтеглят последните от 2500-3 500 войници, заедно със 7000 съюзнически сили на НАТО най-късно до 11 септември, пораждайки опасения от засилен хаос в страна.

По-рано Сергей Наришкин, директор на руската служба за външно разузнаване, прогнозира, че вътрешният конфликт в Афганистан ще се влоши в близко бъдеще.

„Вижте какво се случва в Афганистан сега. Ситуацията в тази страна, за съжаление, се влошава. Това води до изостряне на вътрешния конфликт, ние просто прогнозираме, че този конфликт ще се разпали в близко бъдеще“.

Ръководителят на СВР коментира, че конфликтът в Афганистан ще се задълбочи, „тъй като неуспешната операция на САЩ, която преди 20 години беше наречена „Решителна подкрепа“, завършва с решително бягство„.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!