понеделник, юли 22, 2024

Китай се присъединява към COVAX

Китайското външно министерство съобщи в петък, че страната официално се е присъединила към глобалната инициатива за ваксини срещу COVID-19, известна като COVAX, предаде „Ройтерс“.

Това е най-голямата икономика до момента, която обещава подкрепа за финансиране на дози за страни с ниски и средни доходи.

В изявление на министерството не се посочват подробности за нивото на подкрепа, която Пекин ще предостави, въпреки че президентът Си Дзинпин през май обеща 2 милиарда долара през следващите две години, за да помогне за справяне с пандемията на коронавируса, която отне над 1 милион животи до момента.

„Предприемаме тази конкретна стъпка, за да осигурим справедливо разпределение на ваксините, особено за развиващите се страни, и се надяваме, че по-способни страни също ще се присъединят и подкрепят COVAX“, заяви говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунинг.

Общо 156 държави се присъединиха през септември към световния план COVAX за гарантиране справедливо разпределение на запасите от бъдещи ваксини срещу коронавируса.

Основната цел в плана COVAX е до края на 2021 г. да бъдат доставени 2 милиарда дози безопасни и ефикасни ваксини по света. Здравните работници ще са с приоритет и след това най-уязвимите 20% от населението на всяка участваща държава, като няма да има значение нивото на доходите.

Държави като САЩ, които си осигуряват бъдещи доставки с двустранни споразумения, не планират да се присъединят към COVAX.

Получени са ангажименти за отпускане на 1,4 милиарда долара за проучване и разработване на ваксина, но още 700-800 милиона долара са необходими спешно.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!