Китай с първа жертва от 8 месеца, СЗО пристигна в Ухан

Китай съобщи за първа жертва на коронавируса от осем месеца. Отделно експертен екип на Световната здравна организация (СЗО) пристигна в Ухан за разследване произхода на пандемията.

Делегацията ще бъде поставена под карантина за две седмици преди да започне проучването. Пристигането на експертите, предавано на живо от държавната медия, идва почти година след преговори между китайското правителство и организацията, пише „Гардиън“.

Здравните власти съобщиха, че с починалия жертвите в страната са достигнали 4635 души. Единствената подробност е, че починалият е в провинция Хъбей. Това е първият смъртен случай от май.

Националната здравна комисия на Китай съобщи за 138 нови потвърдени случая и 78 безсимптомни, които се броят отделно. Азиатската държава отчита най-много заразени за денонощие от март. Това се случва седмици преди да започне натовареният период около ноговогодишните празници.

От 138 случая 124 са се разпространили на местно ниво, включително 81 в Хъбей и 43 случая в североизточната провинция Хъйлундзян.

В отговор на разпространението на коронавируса властите блокираха големи градове и общо десетки милиони китайци. Всеки, който иска да влезе в Пекин по работа от Хъбей, трябва да предостави доказателство, че е свързано с работа и да покаже отрицателен тест.

Екипът на СЗО включва вирусолози и други експерти от САЩ, Австралия, Германия, Япония, Великобритания, Русия, Нидерландия, Катар и Виетнам. Те веднага ще започнат да се консултират с китайските си колеги с видеовръзка, докато не приключи карантината.

Говорител на китайското правителство коментира, че тази седмица екипът ще размени мнения с китайски учени, но не се съобщава дали те ще могат да съберат доказателства.

Екипът на СЗО трябваше да пристигне в Китай преди седмица, но няколко членове бяха върнати, след като Пекин обяви, че не е получил валидни визи. Това предизвика необичайна критика от шефа на организацията, но Китай отбеляза, че е станало някакво неразбирателство.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!