Китай предупреди Словакия и Чехия с отмъщение заради посещение на тайвански министър

Китай предупреди Словакия и Чехия, че никой не трябва да таи каквито и да е илюзии относно „необходимите мерки“, които Китай ще предприеме, за да защити суверенитета си, преди посещението в двете страни през следващата седмица на външния министър на Тайван, информира „Ройтерс“.

Китай, който претендира демократично управлявания Тайван като своя собствена територия, винаги е ядосан от посещенията на високопоставени тайвански официални лица в други страни, разглеждайки го като прикрита подкрепа за претенциите на острова да бъде държава.

Тайванският външен министър Джоузеф Ву ще посети Словакия и Чехия следващата седмица, като първо ще присъства на форум в Словакия, организиран от местен мозъчен тръст, а след това ще отиде в Прага, за да се срещне с председателя на горната камара на чешкия парламент Милош Вистрчил и кмета на Прага Зденек Хриб.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин заяви, че ще наблюдават изкъсо посещението на Ву.

Запитан дали Китай ще предприеме стъпки срещу чехите и словаците, той подчерта, че Китай „ще предприеме подходящи и необходими мерки за твърда защита на националния суверенитет и териториалната цялост. Никой не трябва има илюзии за това„.

Ван не даде подробности.

Китай вече е в спор с Литва, след като тя се договори с Тайван да отворят де факто посолства в столиците една на друга.

Китай и Литва отзоваха своите посланици в съответните страни.

Тайван няма дипломатически отношения с нито една европейска страна освен Ватикана.

Заради натиска на Китай много страни не желаят да приемат високопоставени тайвански министри, въпреки че Ву посети Дания през 2019 г., за да говори на срещата на високо равнище за демокрацията в Копенхаген.

Китай засили военния и дипломатическия си натиск срещу Тайван, за да го принуди да приеме китайския суверенитет.

Тайван изтъква, че е независима страна с право да бъде третирана като такава в международен план и че ще се защитава от Китай, ако бъде атакуван.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!