Китай порица технологичната конфронтация на САЩ като параноя, делюзия и егоизъм

Комитетът за външни работи на Китайския национален конгрес изрази в сряда категорично противопоставяне на приемането от Сената на САЩ на законодателство за индустриална политика, насочено към противодействие на нарастващата икономическа заплаха от Китай, съобщава АФП, цитирайки „Синхуа“.

Пекин обвинява Вашингтон в „параноична делюзия“ и заявява, че американският законопроект ще навреди на двустранните отношения между двете най-големи икономики в света, както и ще попречи на сътрудничеството.

Китай нарече законопроекта опит за намеса във вътрешните работи на страната и лишаването й от „законното право на развитие чрез технологично и икономическо отделяне“, съобщават държавните медии.

И двете американски политически партии подкрепиха научноизследователска и развойна дейност, тъй като нарастват опасенията относно конкуренцията от втората по големина икономика в света.

Китай заяви, че законопроектът е „пълен с манталитет от Студената война и идеологически предразсъдъци„. „Законопроектът показва, че параноичната делюзия на егоизма е изкривила първоначалното намерение за иновации и конкуренция“.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!