Китай гради разделителна линия с Непал на Еверест

Китай заяви, че ще изгради разделителна линия на върха на връх Еверест, за да предотврати смесването на алпинистите с тези от Непал, съобщава БиБиСи. 

Това се случва по-малко от седмица, след като планинари и власти в базовия лагер в Непал предупредиха за нарастващите случаи на Covid сред алпинистите

Еверест е на границата между Китай и Непал и аплинистите го изкачват и от двете страни. Все още не е ясно как Китай ще наложи правилата в планината.

Върхът е снежен купол с място за шест души, а в натоварените дни алпинистите трябва да чакат на опашка, за да получат достъп.

Екип от тибетски алпинисти се изпраща на върха, за да създаде линията. Той ще бъде там преди пристигането на група китайски алпинисти, които в момента са на път.

На алпинистите от китайска страна ще бъде забранено да контактуват с хора от страна на Непал и няма да имат право да докосват предмети, които са на върха.

Директорът на Спортното бюро на Тибет заяви пред китайски държавни медии, че единственият път, когато алпинисти от северната и южната страна на планината влизат в контакт, е на върха.

Понастоящем на туристи без разрешително е забранено да влизат в китайския базов лагер и страната е забранила на чуждестранни граждани да изкачват планината.

Въпреки това Непал, който разчита основно на доходите, генерирани от експедициите на Еверест, е разрешил на чуждестранни алпинисти, с около 400 разрешителни, разпределени този сезон.

Над 30 болни алпинисти са евакуирани от непалската страна през последните седмици, тъй като страната е изправена пред втора коронавирусна вълна.

Миналата седмица Хималайската спасителна асоциация, която управлява упълномощена от правителството медицинска клиника в базовия лагер, заяви пред БиБиСи, че е получила потвърждение за положителни случаи при някои алпинисти, излетели до Катманду.

През последните три седмици дневната честота на случаите в Непал скочи рязко, като двама от петима души са тествани положителни резултати, съобщава „Франс прес“.

В момента Непал регистрирала над 394 667 случая и 3720 смъртни случая.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!