Китай бесен след предложение на US сенатори да обвинят Пекин в геноцид

Китай обвини американски сенатори в разпространение на „всякакви лъжи“. Отговорът на Пекин е във връзка с предложение на американски законодатели да се приеме резолюция, с която обвиняват Пекин в геноцид на мюсюлманските малцинства в Синдзян, информира АФП.

Във внесения от сенаторите текст се посочва, че Китай е виновен за кампания срещу уйгурите и други мюсюлмански малцинства, която „представлява геноцид“.

В допълнение държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви пред индийска медия във вторник, че действията на Китай в Синдзян „ни напомнят за това, което се случи в Германия през 30-те г. на XX век“.

Но Пекин гневно отговори, заявявайки, че „така нареченият геноцид в Синдзян е слух, измислен от някои антикитайски сили“.

„Споменатите от вас американски сенатори винаги са били против Китай и са склонни да си измислят всякакъв вид лъжи, за да дискредитират Китай и го използват за политически облаги“, коментира говорител на китайското външно министерство.

Говорителят атакува САЩ в асимилиране и избиване на индианците.

Призоваваме някои политици да зачитат фактите, да спрат да си измислят лъжи и да престанат да използват въпросите около Синдзян за намеса във вътрешните работи на Китай, призова представителят.

Междувременно по време на визита в Шри Ланка Помпео нарече китайското комунистическо правителство „хищник“.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!