Ким Чен-ун трябва да плаща обезщетения по съдебен иск за „рая на Земята“

Вождът на комунистическа Северна Корея Ким Чен-ун трябва да плати обезщетения за схема от 1959-84 г., според която повече от 90 000 души се преместиха там от Япония. Това постанови съд в Токио.

Кампанията за репатриране по-късно беше осъдена от някои като „държавно отвличане“.

Петима души, които са участвали и по-късно са избягали от Северна Корея, поискаха по 100 млн. йени (880 000 долара) всеки.

Те не очакват Ким нито да се яви на делото, нито да плати, но се надяват, че решението може да помогне в бъдещите преговори.

Хиляди корейци се преместиха в Япония – мнозина против волята им – по време на колониалното ѝ управление на Корейския полуостров от 1910 до 1945 г. По-голямата част от хората, участвали в схемата за презаселване, са били етнически корейци, на които беше продадена визия за „отечеството“ като „рай“ “ – и някои японски съпрузи отидоха с тях.

И Северна Корея, и Япония подкрепиха кампанията.

Северна Корея отчаяно се опитваше да се възстанови, след като беше опустошена от Втората световна война и Корейската война.

Япония разглеждаше корейците като външни лица и с удоволствие помагаше при преместването им.

Комбинацията от дискриминация в Япония и севернокорейската пропаганда, обещаваща идиличен живот на безплатно здравеопазване, образование и работа в родината, е била огромно изкушение.

За мнозина реалността е принудителен ръчен труд във ферми, мини или фабрики, нарушаване на човешките права и невъзможност да напуснат.

Съдебното дело има символично усещане – петимата ищци го приемат.

Четирите етнически корейци и японската съпруга на корейски, който се присъедини към програмата, всички по -късно се оттеглиха обратно в Япония.

Адвокатът на ищците Кенджи Фукуда заяви: „Не очакваме Северна Корея да приеме решение, нито да изплати щетите“.

Но ако спечелят, „надяваме се, че японското правителство ще успее да преговаря със Северна Корея“.

Страните нямат официални дипломатически отношения.

Г -н Ким е посочен, тъй като е настоящият лидер на Севера.

Искът твърди, че Северът е измамил ищците чрез „фалшива реклама за преместване в Северна Корея“, където „упражняването на правата на човека като цяло е било невъзможно“.

Един от ищците, етническият кореец Ейко Кавасаки, на 79 години, заяви пред Асошиейтед прес, че никой нямаше да отиде, ако знаеше какво ги очаква. Тя избяга от Севера през 2003 г., оставяйки след себе си възрастните си деца.

Друг борец за компенсация е Лий Тае-кюнг, който отплава на север на осем години през 1960 г.

Той каза пред New York Times: „Казаха ни, че отиваме в“ рай на Земята „. Вместо това бяхме отведени в ада и ни отказаха най -основното човешко право: свободата да напуснем.“

Г -н Ли избяга от Северна Корея след 46 години.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!