четвъртък, май 30, 2024

Киев внася отново газ от Беларус от 1 ноември

Киев ще възобнови вноса на белоруска електроенергия от 1 ноември. Според резултатите от търга, който се проведе в сряда, публикувани на сайта на Укренерго, украинската държавна компания Енергоатом e закупила 885 от наличните 900 MW мощности от Беларус през ноември. Други 15 MW са били придобити от украинската компания Electro Community.

По-рано Министерството на енергетиката на Украйна заяви, че Киев няма да възобнови вноса на електроенергия от Русия и Беларус от ноември, тъй като има достатъчно запаси от въглища. По-късно обаче от ведомството обявиха, че запасите ще стигнат само за пет до шест дни работа.

През есента на 2019 г., след четиригодишно прекъсване, Украйна възобнови доставките на електроенергия от Русия. Въпреки това през април 2020 г. енергийният регулатор забрани подобен внос. На 29 септември 2021 г. Националната комисия за държавно регулиране в областта на енергетиката и комуналните услуги удължи забраната за внос на електроенергия от Русия и Беларус до 1 ноември.

През февруари украинският външен министър Дмитро Кулеба обяви, че Киев планира да се изключи от беларуската и руската енергийна система до края на 2023 г. и да се интегрира в европейската.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!