вторник, април 16, 2024

Каспаров: Диктатурата на Путин унищожи всяка политическа активност

Диктатурата на Владимир Путин практически изцяло унищожи и най-оскъдните кълнове на политическа активност в Русия – това заяви лидерът на руската опозиционна организация „Фонд за защита на правата на човека“ Гари Каспаров, цитиран от радио „Свобода“.

По думите му, спорът за това дали е възможна еволюция на путиновия режим приключва, режимът не би приел никакви форми на дискусия.

Каспаров говори пред десетата конференция на платформата Форум за свободна Русия, която се проведе онлайн.

Ситуацията с правата на човека в Русия се влошава през последните 20 години, отбеляза Сергей Давидис, ръководител на програмата „Подкрепа за политическите затворници“ към правозащитния център „Мемориал“.

„Нараства броят на политическите затворници, държавата извършва разправа с политическите опоненти, за което свидетелства затварянето на Аексей Навални, действията против Иван Жданов, Любов Собол, Леонид Волков. За възвръщането на съветската практика за наказателна психиатрия свидетелства примерът с шамана Александър Габишев.“ – аргументира се Давидис.

Председателят на организацията „Руско европейско движение“ Данил Константинов отбеляза укрепването на политическите режими в Русия и Беларус, които по думите му, се обединяват в едно пространство.

Главната редакторка на независимия беларуски портал „Харта“97“ Наталия Радина посочи, че Беларус е най-русифицираната държава и ситуацията в нея не може да се сравнява със събития, станали в Грузия, Сърбия или Украйна, защото страните са имали различни стартови условия. Радина напомни, че Лукашенко създава „ескадроните на смъртта“ още през 90-те години. От 1994 г. режимът на Лукашенко е получил от Русия около 100 милиарда долара като подкрепа. По думите й, опозицията в Беларус продължава дейността си, начело на беларуските протести след обявяването на резултатите от президентските избори са застанали „некомпетентни хора“.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!