Кандидатката на Зелените за канцлер на Германия се извини за използването на думата „негър“

Два месеца преди парламентарните избори в Германия, на които ще бъде избран нов канцлер, кандидатът на Зелената партия Аналена Бербок се извини, че е казала думата „негър“ в интервю, информира ДПА.

Кандидатката на Зелените, която се превърна в най-големия съперник на кандидата за канцлер Армин Лашет от партията Ангела Меркел ХДС, уточни, че е използвала думата, която на Запад се смята за расова обида, докато преразказва история за ученик, отказващ да изпълни задача, съдържаща думата „негър“.

„Това беше грешно и съжалявам“, написа Баербок в поредица от публикации в „Туитър“, посочвайки, че била наясно с расисткия произход на думата и нараняването, което причинява на чернокожите.

Извинението е последното от поредица неуспехи за кандидата за канцлер на Зелената партия, докато кампанията за парламентарните избори на 26 септември се разгорещява.

След като се изкачи високо в социологическите допитвания тази пролет, подкрепата за Бербок и Зелените спадна, след като тя изглеждаше небрежна в декларирането на доходи, свързани с партията и надути пунктове в автобиографията си.

Наскоро Бербок се сблъска и с твърдения, че книга, която е написала за плановете си за обновяване на страната, изобилства с плагиатство.

Бербок каза в „Туитър“, че е използвала клевета по време на дискусия за антисемитизма и расизма, когато е разказала за инцидент в училище в квартала си.

Там един ученик е отказал да попълни работен лист, върху който е написана расовата обида.

„За съжаление в записа на интервюто цитирах думата в емоционалното описание на този неизказан инцидент и по този начин я възпроизведох сам“, пише Бербок.

Бербок каза обидната дума в интервю за Централния съвет на евреите в Германия. В интервюто думата е направена неразбираема с бипкане.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!