понеделник, юли 15, 2024

Кандидатът на опозицията за президент на Полша се оттегли от битката

Кандидатът за президент на Полша на основната опозиционна партия се оттегли от хаотичната битка, отложена заради пандемията от коронавирус.

По-късно днес се очаква либералната „Гражданска платформа“ да обяви името на този, който ще замени Малгожата Кидава-Блонска. Сред фаворитите са кметът на Варшава Рафал Тжасковски и евродепутатът Радослав Сикорски, който също беше бивш министър на външните работи.

„Няма да участвам на тези избори“, обяви Кидава-Блонска пред журналисти в парламента, където тя заема поста заместник-председател на законодателния орган.

„Аз съм отговорна за падането на рейтинга ми, защото поляците не знаеха дали или няма да взема участие в изборите, но за мен най-важното е здравето и безопасността на избирателите и че Полша ще остане демокрация“, обясни тя, цитирана от АФП.

Нейната популярност достигна дъно, след като Кидава-Блонска прекрати предизборната си кампания и призова за бойкот на първоначално насрочените за 10 май президентски избори, като предупреди, че животът на поляците е застрашен, ако отидат да гласуват на изборите.

Изборите бяха отменени в последния момент, след като правителството и опозиционните партии не успяха да се договорят как да се процедира по време на наложената блокада заради коронавируса.

Все още не е съгласувана нова дата и в момента парламентът се опитва да преодолее кризата.

Подкрепян от управляващата „Право и справедливост“, настоящият държавен глава Анджей Дуда е фаворит за преизбиране, но социологическите проучвания сочат, че най-вероятно няма да спечели на първи тур.

Опозиционните партии отхвърлиха предложението на правителството да се гласува по пощата, като подчертаха, че конституцията изисква изборните правила да се променят най-малко 6 месеца преди датата на изборите.

Конституционни експерти коментират, че правителството може да отложи избори само ако е обявено извънредно положение, което обаче управляващите отказаха да направят въпреки безпрецедентното социално и икономическо въздействие на пандемията.

Управляващите искат изборите да се проведат на 28 юни или началото на юли, преди да изтече петгодишният мандат на Дуда на 6 август.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!