неделя, май 26, 2024

Канада праща военен самолет в Япония

Канадското министерство на отбраната разпореди изпращането на разузнавателния самолет CP-140 Aurora в Япония за участие в международни патрулни операции в близост до Корейския полуостров за наблюдение на изпълнението на санкциите на Съвета за сигурност на ООН срещу Северна Корея. Това съобщи АП.

Самолетът и екипажът му ще бъдат базирани в американската авиобаза Кадена „за да продължат да подкрепят международните усилия за противодействие на опитите на Северна Корея да наруши санкциите на Съвета за сигурност на ООН“. В момента престоят на канадския разузнавателен самолет в Япония е ограничен до един месец.

По-рано тази година канадските власти обявиха, че Канада ще продължи да участва в международни морски патрули близо до Корейския полуостров до края на април 2023 г.

През 2018-2020 г. канадски военни кораби, подводници и разузнавателни самолети също патрулираха Тихия океан близо до Корейския полуостров, за да проследят евентуални незаконни превози на санкционирани стоки до Северна Корея. Техните задачи, по -специално, включват проследяване на всички военни и цивилни кораби, които „извършват подозрителна дейност във водната зона“, както и записване на събития като излитане и кацане на самолети на сушата.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!