събота, февруари 24, 2024

Калифорния обяви кризисна ситуация с бездомните в щата

В отговор на нарастващата криза по улиците на градовете в Калифорния, губернаторът Гавин Нюзъм се опитва да създаде фонд от 750 милиона долара, който да помогне на бездомните и щатът незабавно да започне да поставя палатки и ремаркета, съобщава „Ройтерс“.

Губернаторът коментира, че парите, ако бъдат одобрени в бюджета за 2020-21 г., ще бъдат разпределени в големи градове като Лос Анджелис и Сан Франциско, както и в по-малките общности, за да се плаща наем за бездомни хора и да създават повече временни жилища.

Щатът Калифорния третира бездомността като истинска критична ситуациязащото е такава„, коментира демократът Нюзъм, когато обявява предложенията си за бюджет.

Калифорния е най-населеният щат в САЩ, където живеят около 39,6 милиона души. „Калифорнийците изискват всички нива на управление – федерално, щатско и местно – да направят повече, за да преместят хората от улиците и да се заемат с услуги, независимо дали това е жилищно настаняване, психично здравеопазване, лечение на злоупотреба с наркотици или всичко по-горе“, обяснява губернаторът.

В допълнение към 750 милиона долара в бюджета, Нюзъм търси и 695 милиона долара държавни, федерални и частни средства по калифорнийската програма Medicaid до 2022 г. за подобряване услугите за бездомни хора.

През септември американският министър на жилищното строителство и градското развитие Бен Карсън отхвърли исканията за повече пари, обвинявайки държавните и местните лидери за кризата с бездомността.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп от месеци критикува калифорнийските служители за бездомните. По време на посещение в Сан Франциско и Лос Анджелис през септември Тръмп заяви, че условията, включително боклук, фекалии и игли, оставени от бездомни хора, развалят престижа на тези градове.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!