гледано: 584   Още видео

Рейтинг 1
Рейтинг 2
Рейтинг 3
Рейтинг 4
Рейтинг 5
0 гласа

След навлизането в Крим Русия разбра, че още един тежък камък може да ѝ създаде проблеми, имайки се предвид и санкциите срещу страната. Москва се държи достатъчно внимателно с президента Александър Лукашенко, в Беларус има руски бази, които трябва да играят предна линия предвид засиленото присъствие на НАТО и САЩ в близки страни.

Беларус има роля за Русия, не толкова личността на Лукашенко. Това каза Валери Тодоров, журналист и международен анализатор, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова. 

По думите на Тодоров опонентът на Лукашенко – Светлана Тихановская, се е опитала да спечели недоволния вот на изборите с обещания за реформи на политическата система и мерки, които да намалят влиянието на държавата върху икономиката.  

Още по темата

Според анализатора напускането на Тихановская от страната е притеснително, тъй като нейното присъствие би давало кураж на протестиращите. 

Тодоров изключи възможността Лукашенко също да е напуснал Беларус, като отбеляза, че президентът има подкрепата на по-голямата част от армията и полицията и не се тревожи, че може да бъде свален чрез преврат. 

“Протестите по-скоро могат да повлияят на начина, по който ще се формира властта, реформи са неизбежни”.
Журналистът отбеляза, че влиянието на Русия в Беларус с надеждата, че тя може да променя ситуацията в положителна посока, е отслабено. 

Той добави, че Европейския съюз очаква да види какъв ще е крайният резултат след вота, както и каква ще е реакцията на властите спрямо протестиращите, преди да премине към по-нататъшни ходове. 

Вижте целия разговор във видеото на сайта на Bloomebrg TV Bulgaria

Източник: Investor.BG

Коментари