Предизвикателството за посрещане на исканията на протестиращите ще послужи като тест за иракския премиер и ще увеличи обществения натиск за формиране на ново правителство, пише за Ибрахим Ал-Мараши за MiddleEastEye.net.

Протестите в Басра включват комплексни фактори. През последната седмица демонстрантите излязоха по улиците на Басра, третият по големина град в Ирак, протестирайки срещу безработицата и липсата на услуги. Протестите се засилиха веднага след като иракските сили за сигурност убиха един от участниците.

Как премиерът Хайдер ал-Абади разсейва кризата ще послужи като тест за него, тъй като той се стреми да бъде преизбран като компромисен кандидат и само ще увеличи обществения натиск за ускоряване на процеса на формиране на ново правителство след изборите през май.

Басра остана относително незасегната по време на американската инвазия през 2003 г., но през последвалото десетилетие пострада от съперничещи си милиции, които се бият за контрола над града, занимавайки се с рекет, отвличания, изнудвания, и служи като бойно поле между тях, иракската и американската армия през 2008 г.

Оттогава недоволството в Басра се трупа. Тя бе един от градовете, които взеха участие в антиправителствените протести през лятото на 2015 г. заради корупцията в правителството, безработицата и липсата на услуги, особено недостига на вода и честите проблеми с електрозахранването. Това са точно същите изисквания, формулирани от протестиращите и през последната седмица.

Положението в Басра напомня на това в делтата на Нигер; и двата региона, изобилстващи от въглеводороди, но все още обществото не се радва на широкия смисъл на този енергиен източник.

Коментари