През първите девет месеца на годината (януари-септември) глобалните продажби на електрически превозни средства са нараснали с 34% на годишна база. Това съобщи Reuters, позовавайки се на данни на изследователската компания Rho Motion.

Анализаторите от компанията подчертават, че значителен принос за глобалния растеж на продажбите на електрически превозни средства има Китай, където продажбите са се увеличили с 29% за деветте месеца.

Трябва да се отбележи, че растежът продължава и след приключването през декември 2022 г. на държавната програма за субсидиране на пазара на електромобили в Китай, стартирана още през 2010 г. Rho Motion очаква ръстът на продажбите да продължи до края на годината.

Що се отнася за октомври, за отбелязване е, че продажбите на електрически превозни средства в Китай през този месец винаги са традиционно високи, коментират анализаторите.

По думите им, „може да се предположи, че като се вземе предвид предишната динамика, ще има много добър резултат за продажбите на електромобили в Китай за цялата година“.

Що се отнася до европейския пазар на електромобили, според Rho Motion той отчита ръст на продажбите за перода от 26%. Обаче европейският пазар все още е доста зависим от мерките за държавна подкрепа за електрически превозни средства, особено в Германия.

„Субсидиите остават важен фактор на германския пазар, като се има предвид, че почти две трети от новите регистрации на пътнически превозни средства в страната са в търговския сектор“, посочват още анализаторите.

Ще припомним, че според проучване страната в света с най-много електромобили спрямо общият им брой (88%) е Норвегия. 

Тя oглaвявa cпиcъĸa нa cтpaнитe c нaй-мнoгo eлeĸтpичecĸи пpeвoзни cpeдcтвa пpeз 2023 г., тъй ĸaтo нacъpчaвa eлeĸтpoмoбилитe oт 90-тe гoдини нa минaлия вeĸ, c ocвoбoждaвaнeтo oт дaнъци и cтимyлитe зa тaĸcyвaнe, ĸoгaтo нямaшe дaнъĸ зa пoĸyпĸa/внoc нa eлeĸтpoмoбили.

Cтpaнaтa вce oщe пoдĸpeпя вoдaчитe нa eлeĸтpoмoбили чpeз пoлoвин пътни тaĸcи и пapĸинг зa eлeĸтpoмoбили. Тези пoлитиĸи пocтaвят Hopвeгия пoвeчe oт дeceтилeтиe пpeд вcичĸи дpyги cтpaни.

Коментари