гледано: 511   Още видео

Рейтинг 1
Рейтинг 2
Рейтинг 3
Рейтинг 4
Рейтинг 5
0 гласа

Кризата в Източното Средиземноморие не е първата, нито ще бъде последната, но и от гръцка страна, и от турска, бяха направени отстъпки по отношение на конфликта в региона. Разговорите на турския президент Реджеп Ердоган с германския канцлер Ангела Меркел, върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурността Жозеп Борел и руският президент Владимир Путин очевидно предполагат, че се обмислят средства за избягване на конфликта, но е трудно на този етап той да бъде разрешен. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ Зоя Димитрова, журналист и международен анализатор.

Още по темата

„За да бъде разрешен конфликтът между Турция и Гърция и за да се седне на масата на по-всеобхватни преговори, според неофициални източници Ердоган е поставил няколко условия – активизиране на преговорите за осъвременяване на митническия съюз, визите за турски граждани, финансова помощ за бежанците и по-интересното, което би предизвикало международен отзвук – да бъде свикана международна конференция с участието на всички средиземноморски държави, но и в нея равноправно да участва и държавата на кипърските турци, коментира тя. – От юни месец насам се забелязва,  че Турция прави няколко офанзивни крачки напред и после дефанзивна крачка назад и всеки път успява да постигне целите си, а именно – да блокира достъпа на Гърция до Източното Средиземноморие.“

Зоя Димитрова поясни, че по отношение на приобщаващия регионален пакт на страните с излаз към Източното Средиземноморие „Турция беше изключена в началото на годината от разговорите при подписването на споразумението за газопровода, както и от форума в Кайро и от Средиземноморската организация – от всички форуми, свързани с експлоатацията на газ в региона, и това е една от причините за поведението ѝ“.

Анализаторът напомни, че другата причина е, че Турция не е подписала Конвенцията за морското право на ООН от 1982 г., чиято цел донякъде тушира празнотите от Лозанската спогодба, защото там не са определени точните дефиниция на континенталния шелф и въздушното пространство. „Именно тези въпроси продължават да представляват проблем в отношенията ѝ с Гърция“, смята журналистката.

По отношение на подновените военни действия между Азербайджан и Армения в Горни Карабах Зоя Димитрова заяви, че „така и не става ясно кой е провокирал събитията, но интересното е, че към този момент никоя глобална сила не е взела страна в конфликта с изключение на Турция“.

Още по темата

„Интернационализирането на конфликта на този етап е малко вероятно, по-скоро ще бъдат положени огромни дипломатически усилия той да бъде потушен. Може би единственото практическо решение се изразява в свикването на Минската група на ОССЕ, която след края на конфликта през 90-те години полага усилия за трайното разрешаване на въпроса за Нагорни Карабах“, посочи международният анализатор.

Има ли я европейската солидарност? Какво предвижда Пактът на миграцията на ЕС? Още по темите за напрежението между Турция и Гърция, подновения конфликт между Азербайджан и Армения, както и за новия миграционен пакт на ЕС, гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.

Източник: Investor.BG

Коментари