Тереза Мей оцеля на вота на недоверие

На 29 март 2017 г. премиерът на Великобритания Тереза Мей представи на ЕС уведомлението за оттегляне по член 50 от Лисабонския договор. Той даде на Обединеното кралство и ЕС време до 29 март 2019 г. да договорят споразумение за раздялата, пише Кимбърли Амадео за thebalance.com.

Обединеното кралство и ЕС се споразумяха за 21-месечен преходен план през март т.г., който се разглежда като „мек Брекзит“. Това е застраховащ ход, в случай че не е налице официално споразумение преди крайния срок. „Твърдият Брекзит“ съответно означава напускане на Съюза бързо без ограничения, освен ново споразумение за свободна търговия.

На 14 ноември кабинетът на Мей одобри плана. Вчера трима членове подадоха оставка, като се противопоставиха на сделката. Напускането им може да създаде предпоставки опозицията в парламента да призове за вот на недоверие срещу управлението на министър-председателя.

Тереза Мей отговори на критиците си с посочване на трите избора, пред които е изправена страната й:

1. Запазване на сделката. Обединеното кралство няма икономическата позиция да договори по-добра.

2. Напускане без сделка. Това е подобно на твърдия вариант на Брекзит.

3. Да няма Брекзит. Тъй като преговорите са продължили прекалено дълго, много хора водят кампания, за да остане страната в ЕС, като се проведе втори референдум. Те твърдят, че избирателите не разбират икономическите трудности, които Брекзит ще създаде.

 

Резюме на плана за Brexit
Обединеното кралство остава в рамките на „митнически съюз“ с ЕС за неопределен период. Така търговията продължава, нещо което и двете страни искаха. Съответно никои няма да налага мита за вноса от другия. От друга страна, митническият съюз пречи на Обединеното кралство да води преговори за отделни търговски сделки с трети държави.

Обединеното кралство запазва пълния си достъп до капитали, но може да ограничи потока от имигранти. Европейските граждани могат да продължат да живеят и работят в страната без да им се налагат работни визи. Кралството също така ще спазва решенията на Европейския съд и на законодателството на ЕС, без да му бъде позволено да гласува, подобно на отношенията на Норвегия с ЕС.

Тъй като британците ще останат в митническия съюз на ЕС, то това ще предотврати „твърда граница“ между двете Ирландии – Северна Ирландия част от Обединеното кралство и Южна Ирландия, като независима държава и член на ЕС.

Обединеното кралство ще плати 50,7 милиарда евро „сметка за развод“. Това изпълнява всички останали финансови ангажименти.

Сделката е подобна на „сделката Джърси“, предложена от Европейския съвет на 9 август 2018 година. Обединеното кралство ще остане в общия пазар на ЕС, като същевременно му се позволи да ограничи имигрантите. В замяна то трябва да спазва всички екологични, социални и митнически правила на Съюза.

 

Следващите стъпки
Министър-председателят трябва да получи одобрение от британския парламент за плана. Това вероятно ще се случи през декември. След това той трябва да бъде одобрен от Европейския съвет, 20-те държави от ЕС с 65 процента от населението и Европейския парламент.

След като тези големи препятствия бъдат преодолени, тогава Обединеното кралство ще прехвърли законите на ЕС в своите закони, които по-късно могат да бъдат изменени или отменени. През март 2018 г. премиерът Мей заяви, че много закони ще бъдат подобни на законите на ЕС, така че Обединеното кралство може да запази търговията и достъпа до капитали.

Ако сделката пропадне преди крайния срок (март 2019 г.), Великобритания може да изпитва недостиг на хранителни продукти поради забавяне на митниците. Обединеното кралство е уязвимо по това направление заради изключително горещите температури и лятната сушата, причинени от глобалното затопляне, които вече намалиха местното производство на храни.

 

Последици за Обединеното кралство

Основното предимство за Обединеното кралство е, че може отново да забрани свободното движение на хора от ЕС. Това беше основната причина хората да гласуваха за Брекзит. Те бяха загрижени за увеличение на бежанците от Африка и Близкия изток.

Несигурността заради Брекзит забави ръста на Обединеното кралство до 1,3 процента през 2018 г. и се очаква да се увеличи до 1.9 през 2019 г.

 

Последици за ЕС

Процесът отне две години, за да се договорят условията на Брекзит. Първоначално някои членове на ЕС поискаха по-ранно оттегляне. Канцлерът на Германия Ангела Меркел призова чрез търпение да се достигне до най-добрия изход за всички.

Гласуването за Брекзит засили анти-имигрантските партии в цяла Европа. В резултат Меркел обяви, че няма да се кандидатира за преизбиране.
Ако тези партии спечелят достатъчно парламентарни места във Франция и Германия, те биха могли да наложат анти-ЕС вот. Ако някоя от тези страни напусне, ЕС би загубил най-солидните си икономики и ще се разпадне.

От друга страна, новите социологически проучвания показват, че мнозинството в Европа усеща нова вълна на кохезия. Обединеното кралство често гласува против много политики на ЕС, които други членове подкрепят.

Директорът на Международния валутен фонд, Кристин Лагард заяви, че „годините, когато Европа не може да последва курс, защото британците ще възразят са свършили”. Тя добави: „Сега след като британците си тръгват, Европа може да намери новa енергия“.

 

Последици за Съединените щати

Денят след вота за Brexit, индексът Дау Джоунс падна на 610,32 точки. Валутните пазари също бяха в сътресение. Еврото се понжи с 2 процента до $1.11. Паундът също падна. Това не бе добре за фондовите пазари в САЩ, защото прави американските акции по-скъпи за чуждестранните инвеститори. В резултат цените на златото нарастват с 6 процента от $1,255 до $1,330.

Brexit навреди и на ръста на бизнеса на компаниите, които оперират в Европа. Американският бизнес използва Лондон като пътека към европейските пазари, като най-значимите инвеститори от САЩ са във Великобритания. Те са инвестирали 588 млрд. долара и са наели повече от милион души.

Инвестициите на Великобритания в САЩ са на същото ниво. Това може да засегне до 2 милиона щатски/британски работни места. Неизвестно е точно колко са държани от граждани на САЩ. Несигурността в бъдеще ще затрудни растежа.

Брекзит спокойно може да се разглежда като вот срещу глобализацията.

Коментари

loading...