гледано: 528   Още видео

Рейтинг 1
Рейтинг 2
Рейтинг 3
Рейтинг 4
Рейтинг 5
0 гласа

Фондовият пазар у нас пострада от коронавирусната криза по два канала. Първо, това беше най резкият спад на световните фондови пазари и освен при акциите имаше спад и при дълговите книжа. Съответно всичко това имаше ефект и в България. Второ, промени се активността на клиентите – част от тях са по-консервативни. Това каза Ивайло Пенев, ръководител „Управление на активи“ и член на Съвета на директорите на Елана Фонд Мениджмънт, в предаването “В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

Пенев каза също, че на много места се говори за V-образно възстановяване, но в България това не се очертава. 

Според него кризата от 2008 г. и сегашната криза са предизвикани от съвсем различни неща, но реакцията е една и съща.  

“Определено този път бяхме по-подготвени. През 2008 г. отне месеци на американското правителство да одобри спасителен пакет, а сега това се случи много по-бързо”.  

По думите му въпреки че спадът е дълбок, правителствените мерки по света успокояват инвеститорите.  

Пенев посочи, че един от трендовете навсякъде е, че хората са готови да работят дистанционно. Според него това ускорява дигиталната трансформация на бизнеса поне с две години, а инфраструктурата е благонадеждна.  

“Всичко беше плавно. Нямам информация за проблеми с онлайн системите, те работеха през цялото време, издържаха на увеличения трафик”.  

Пенев обясни, че една от промените вследствие на сегашната криза е спадът на ликвидността по целия свят.  

“Със сигурност глобалната диверсификация е нещо, което инвеститорите са пренебрегвали, но може би сега е моментът да се помисли за това”.  

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Източник: Investor.BG

Коментари