Японско писмо в бутилка изплува на Хаваите … 37 години по-късно

Съобщение в бутилка, пуснато преди 37 години от японски гимназисти, е намерено – на около 6000 километра в Хавай, информира „Франс прес“.

Членовете на природонаучен клуб в гимназия Чоши в Чиба, източно от Токио, са пуснали 750 бутилки в морето между 1984 и 1985 г., за да изследват океанските течения.

Бутилките, които са съдържали съобщения на английски, японски и португалски език, в които се искало откривателят да се свърже с изпращача, са изплували на толкова далечни места като Филипините, Канада и Аляска.

Но нищо не е било намерено, откакто 50-ата бутилка е открита през 2002 г. в югозападната японска префектура Кагошима.

51-ата бутилка е открита от 9-годишно момиче на плаж в Хавай през юни, съобщи училището, като съобщенията с размер на пощенска картичка все още са били до голяма степен четливи.

„Наистина бях изненадан“, каза заместник-директорът на училището Джун Хаяши.

„50-ата бутилка беше намерена преди 19 години, затова си мислех, че е приключила. Не мислех, че ще бъдат намерени още – мислех, че всички са потънали. Наистина е вълнуващо, че 51-вата е намерена“, коментира той.

Хаяши „се надява някой сега да намери 52-та“.

Клубът, който пусна бутилките, приключи през 2007 г.

Училището обаче заяви, че двама представители на учениците планират да изпратят писмо и миниатюрен флаг на откривателя, който е посочен от вестник Hawaii Tribune Herald като Аби Греъм.

Маюми Кондо, член на природонаучния клуб през 1984 г., заяви, че откритието е „съживило носталгичните спомени“ от нейните ученически дни.

„Тридесет и седем години са много време за човешките същества, но от друга страна, това наистина подтиква колко големи и мистериозни са наистина Земята и природата“, каза тя.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!