Разклатените отношения на Великобритания с Китай могат да изтрият десетилетия на усилия за запазване на ядрената енергия, тъй като британските атомни електроцентрали продължават да остаряват.

Сърцето на енергийните планове на Великобритания, ядрената енергия, е отстранено заради растящите разходи и по-евтините възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Но тази енергия се оказва и в центъра на дипломатически спор, обхващащ търговията и правата на човека, който заплашва да накърни начина на финансиране на сектора, пишат в материал за Bloomberg Рейчъл Морисън и Уилям Матис. 

Още по темата

Взаимоотношенията между Китай и Великобритания бяха обтегнати, след като спорът около Huawei Technologies Co. премина на глобално ниво. Когато в Хонконг бяха въведени нови регулации за национална сигурност, премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън предложи на гражданите на специалния административен район на Китай правото да живеят и работят във Великобритания.

Китай предупреди Великобритания в понеделник (6 юли), че Лондон ще се сблъска с „последици“, ако избере да бъде „враждебен партньор“, след като стана ясно, че британското правителство планира да блокира опита на китайската телекомуникационна компания Huawei да участва в изграждането на 5G мрежата в страната.

Що се отнася до ядрената енергия, полемиката е свързана с China General Nuclear Power Corp. (CGN) която трябва[e да осигури следващото поколение големи ядрени централи на британска земя. Без CGN, парите и технологията на дружеството, Великобритания ще попадне в огромна пропаст по отношение на финансирането на своите ядрени проекти, тъй като другите инвеститори не желаят да се включат в инициативата. Това би оставило бъдещето на ядрената енергия на страната в безпорядък.

Участието на CGN в ядрената индустрия на Великобритания започна през 2016 г., когато беше подписано споразумение с Electricite de France SA за сътрудничество в изграждането на три реактора с общ капацитет от 8,7 гигавата, стартирайки с Hinkley Point C в Югозападна Англия.

Ядрената енергия остава важен дял от енергийния микс на Великобритания и влиза в дългосрочните планове на британското правителство, но евтините ВЕИ все повече я изтласкват към периферията, заемайки централно място в енергетиката на Кралството.

Тя традиционно се разглежда като нисковъглеродна технология, която да допълни възхода на ВЕИ, както и като ключова част от бъдещия енергиен микс.

Загубата на ядрена енергия вероятно не би представлявала заплаха за способността на Великобритания да генерира достатъчно енергия. Празнината може да бъде запълнена от природен газ, батерии или малки модулни реактори, които могат да осигурят необходимата резервна енергия, когато соларните и вятърните мощности не могат да генерират достатъчно.

Секторът е важен и за страната като начин за изграждане на многобройна, квалифицирана работна сила и създаване на вериги на доставка с помощта на британски компании. 

Още по темата

През 2017 г. правителството одобри изграждането на 18 гигавата нови ядрени мощности, но един по един всеки от тези проекти започна да отпада заради неспособността на Лондон да договори финансиране.

Предложението на правителството през 2018 г., насочено към Hitachi, предвиждаше японската компания да поеме една трета от в ядрения проект Wylfa, като това обаче не беше достатъчно, за да задържи интереса на дружеството.

Финансирането на технологията, която струва милиарди долари, се превърна в проблем за британското правителство. Реакторите в Hinkley Point – които се очаква да започнат да произвеждат енергия до 2025 г. – бяха засегнати от забавяния и надвишаване на разходите.

Този проект достигна стойност от 22,5 млрд. паунда (28,1 млрд. долара), като гарантираната цена на електроенергията е значително по-висока от тази на най-новите офшорни вятърни проекти. Проектът Sizewell-C, част от ядрения комплекс при Съфолк, все още се намира в процес на планиране, като цената му се увеличи до 20 млрд. паунда.

EDF не може да си позволи да финансира Sizewell самостоятелно. Компанията е намалила разходите и работните места и е направила инвестиции, които определят план за освобождаване на най-малко 10 млрд. евро активи от 2015 г. до 2020 г., за да подпомогне финансирането на своя дял в Hinkley Point.

Ядрената промишленост предпочита да плаща за мащабните проекти чрез модел на регулаторната база на активите за проектно финансиране, доказан успех при други инфраструктурни проекти.

Един от вариантите за реализиране на проекта Sizewell C е правителството да вземе мажоритарен или миноритарен дял в него. Но за момента няма индикации, че правителството е решило как ще продължи към осъществяване на проекта.

До 2030 г. 80% от електроенергията във Великобритания ще се произвежда от нисковъглеродни източници според сценарии, моделирани от британския Комитет за изменение на климата.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Източник: Investor.BG

Коментари