Индонезийски „Боинг“ на компанията Lion Air се е разбил след като е излетял от летището в Джакарта. 13 минути след излитане, самолетът е изчезнал от радарите, съобщава „Ройтерс“. Според информацията на агенцията, лайнерът Boeing 737 MAX 8, изпълняващ полет JT-610 до индонезийския град Панкалпинанг, е паднал в морето в района на западното крайбрежие на остров Ява. На борда на катастрофиралия самолет са се намирали 188 души, включително членовете на екипажа, съобщава „Ройтерс“, позовавайки се на Министерството на транспорта на Индонезия. Официалният представител на Националната агенция за управление на бедствията в Индонезия публикува видео, което показва търсенето на разбития самолет.

Официалният представител на Главното управление на авиацията на Индонезия Синду Рахаю е заявил, че командирът на разбилия се Боинг е поискал аварийно кацане почти веднага след излитането. „Екипажът поиска връщане на летището в Джакарта, след което връзката с него бе прекъсната. Самолетът изчезна от радарните екрани“ цитират световните издания думите на Рахаю. Разбра се също така, че начело на самолета Boeing-737 MAX 8, който се разби край остров Ява е бил опитен пилот. Както съобщава Detik, пътническият самолет е бил управляван от Бхавие Сунейя с 6000 часа полетно време, а втория пилот също има солиден стаж от 5000 часа полетно време. Индонезийските власти са изпратили три кораба и хеликоптер в мисия по откриването на падналия в морето пътнически самолет.

„Намерихме спасителни жилетки, мобилни телефони и отломки от самолета“, Това заяви говорител на индонезийската агенция за спасяване и издирване по повод разбилия се самолет. Няма информация за открити оцелели пътници. Полет JT610 е извършен с Boeing 737-800 MAX, актуализирана, по-икономична версия самолета на производителя. Първите Boeing 737 MAX самолети са пуснати в експлоатация през 2017 г. Самият самолет вероятно е потънал на около 35 метра дълбочина. Машината е била нова и е била в експлоатация от август, съобщиха от „Лайън еър”. Причините за катастрофата се изясняват.

Коментари