понеделник, юли 15, 2024

Изследвания: Коронавирусът отнема по 10 г. живот на жертвите си

Аутопсиите на починали от новия коронавирус разкриват, че ако не бяха заболели от COVID-19, мъжете биха живели още 10.7 години, а жените още 9.3 години, съобщава Дойче веле.

Критиците на ограничителните мерки твърдят, че новият коронавирус е опасен само за старите и болните хора, на които и без това им остава малко живот. Но анализ на северногерманското радио NDR показва, че много от жертвите на болестта са имали пред себе си години живот.

При анализа са използвани статистически данни за продължителността на живота при хора с различен здравен статус. Авторите на анализа са взели предвид очакваната средна продължителност на живота в Германия и средните възрастови данни за починалите от коронавирус – общо 6115 души до 29 април, според института „Роберт Кох“.

Посочва се, че се наблюдават разлики между отделните региони: ако в Бремен болестта е съкратила с малко повече от 7 години живота на средностатистическата пациентка, починала от COVID-19, то в Мекленбург-Предна Померания жените са можели да живеят средно още 13.9 години. Мекленбург Предна-Померания е и единствената германска провинция, в която заради новия вирус жените са загубили повече години от живота си, отколкото мъжете (средно 12.9 години).

Изчисленията следват модела на подобно изследване, проведено от учени от Университета в Глазгоу, Шотландия, в което са проучени данните за жертвите на коронавируса в Италия и Великобритания. Техният анализ показва, че средно мъжете са загубили около 14 години от живота си заради болестта, а жените – 12 години. От тях се изважда по 1 година живот – заради предишните заболявания на пациентите. Така се получава, че мъжете, починали от коронавирус в Италия и Великобритания, са можели да живеят средно още 13 години, а жените – още 11 години.

Ако се вземе предвид и факторът „предишни заболявания“, се оказва, че в Германия мъжете, починали от COVID-19, биха живели средно още 9.9 години, а жените – 8.5 години. Тоест пациентите, страдащи и от други болести, са си отишли значително по-рано заради коронавируса, отколкото е можело да живеят чисто статистически.

В Германия хората с предишни заболявания, които засега съставляват голяма част от починалите от коронавирус, биха могли да живеят още дълги години, коментира Клеменс Вентнер, главен лекар на инфекциозното отделение в Университетската клиника в мюнхеннския район Швабинг.

„Днес не е задължително хората с диабет, високо кръвно налягане или с деменция, например, да умират по-рано заради тези заболявания“, уверява той.

Дебатът в Германия за годините, които починалите от коронавирус губят от живота си, започна от изявление на кмета на град Тюбинген Борис Палмер. „Може да се окаже, че в Германия сега спасяваме хора, които след половин година и без друго щяха да умрат“, заяви той в свое телевизионно участие. Заради това си изказване Палмер беше остро разкритикуван, дори и от собствената си партия – Зелените.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!