Израел стартира изграждане на 3000 заселнически домове в окупирания Западен бряг

Израел продължава в сряда с плановете си да построи около 3000 домове за еврейски заселници на Западния бряг, проекти, които предизвикаха силна критика от страна на неговия съюзник на САЩ, съобщава „Ройтерс“.

Представител на израелското министерство на отбраната коментира, че комитетът за планиране на COGAT – службата за връзка на Израел с палестинците – е дал предварително одобрение на плановете за изграждане на 1344 жилищни единици и окончателното си одобрение за проекти за изграждане на 1800 жилища.

Одобрението неминуемо ще предизвика проблеми със Съединените щати и Европа, ще разгневи палестинците и ще изпита крехката управляваща коалиция на Израел.

САЩ вече изразиха силна опозиция срещу плановете в Западния бряг, заявявайки, че подобни ходове ще навредят на перспективите за решение с две държави на израелско-палестинския конфликт.

Преди заседанието на комитета за планиране Израел в неделя публикува търгове за около 1300 нови жилища на Западния бряг, където живеят около 440 000 заселници сред 3 милиона палестинци.

Израел превзе Западния бряг по време на 6-дневната война през 1967 г. и цитира библейски, исторически и политически връзки с района, като твърди, че евреите имат право да живеят там. Палестинците търсят възможност за бъдеща държава на Западния бряг и ивицата Газа със столица Източен Йерусалим.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!