Израел към САЩ: Иран е на прага да стане ядрена сила

Израел отправя мрачно предупреждение към САЩ, подчертавайки, че Иран е на път да се превърне в ядрена държава, може да започне да произвежда ядрени оръжия, съобщава „Алгемайнер“.

Затишие в разговорите от няколко кръга във Виена по отношение на ядрената програма на Иран, не означава, че ситуацията е статична.

Всъщност няколко висши израелски служители, включително външният министър и заместник министър-председател Яир Лапид и министърът на отбраната Бени Ганц, предадоха съобщението за опасенията на Израел на американските си колеги – държавния секретар Антъни Блинкън и министъра на отбраната Лойд Остин.

Предполага се, че израелският премиер Нафтали Бенет е заявил на вътрешни срещи, че Иран всъщност ускорява действията си по ядрения въпрос, съобщи израелската агенция Arutz 7.

„Нещо трябва да се случи по отношение на преговорите с Иран. Това не може да продължи, Иран напредва бързо до точката, в която ще се превърне в ядрена сила“, коментира висш дипломат.

През 2018 г. Иран прие, че Съвместният всеобхватен план за действие (JCPOA) е нищожен, след като бившият президент Доналд Тръмп оттегли Съединените щати от сделката, твърдейки, че Иран е в нарушение на договорените ядрени прагове и на фона на притеснения относно Иранската програма за балистични ракети.

Израел непрекъснато предупреждава САЩ и международната общност за ядрените амбиции на Иран, включително неотдавнашното пътуване на началник-щаба и генерал-лейтенанта Авив Кохави във Вашингтон, за да запознае американските власти.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!