четвъртък, май 30, 2024

Излезе видео от полета на Ту-142 край Великобритания

Телевизията „Звезда“, която е собственост на руското военно министерство, публикува видео от полета на самолети на въздушно-космическите сили (както руските власти наричат военновъздушните си сили) на Русия включително в близост до Великобритания, заради което британските военни вдигнаха по спешност изтребители.

Руските военни уточняват, че два екипажа на далекобойните самолети за борба с подводници Ту-142 на Северния флот на Русия са отработили решаване на задачи в далечна морска зона. Те са осигурили гориво за изтребители МиГ-31 на отделен смесен авиационен полк на Северния флот.

Допълва се, че по време на маневрите екипажите на Ту-142 също така са отработили дозареждане във въздуха от въздушния танкер Ил-78.

Продължителността на полета е била повече от 13 часа. Маршрутът на самолета с дължина около 10 000 км е преминал над Баренцово, Норвежко и Северно море, както и Атлантическия океан, стигайки в близост до Великобритания.

По този повод Кралските военновъздушни сили на Великобритания вдигнаха по спешност шест изтребители „Тайфун“ срещу отправящите се към шотландските брегове руски самолети. Както написаха в „Туитър“ британските военновъздушни сили, руските самолети са били в близост до въздушното пространство на Великобритания, но не са навлезли, като са се приближили до „зона на британските интереси„.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!