Обществото в Европа е разделено между либералната тенденция на европеизма, която е и в основната на проекта Европейски съюз (ЕС), и съживяващия се през последните години проект на националните държави и възстановяване на суверенитети. Този сблъсък в момента е застинал в очакване на президентските избори в САЩ на 3 ноември. В зависимост от това кой ще влезе в Белия дом, той ще даде тласък на единия или другия вид политики в Европа. Това каза Здравко Попов, философ, дипломат и президент на Института за публична политика, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

По думите на Попов американското общество е непредвидимо и трудно може да се даде прогноза какво ще се случи на изборите. “Засега и двамата кандидати имат равни шансове за победа”, отбеляза той, имайки се предвид малката разлика в подкрепата към тях.

Според Попов силната страна на кампанията на настоящия американски президент Доналд Тръмп е икономическата програма, докато демократите и Джо Байдън “имат предимство в защита на принципите на демокрацията, на ценностите, дори по отношение на справянето с коронавирусната пандемия”.

“САЩ трябва да бъдат лидерът в света – за това няма спор между републиканци и демократи”, изтъква Попов.

Дипломатът обясни, че Тръмп иска да постигне лидерство на САЩ с различна от традиционните програми – изтегляйки страната от международните организации, залагаща повече на двустранните отношения. Демократите, по думите на Попов, ще се стремят към споделено лидерство, големи споразумения.

“В зависимост от това кой ще влезе в Белия дом ще видим две различни външни политики”, подчертава още Попов.

Източник: Investor.BG

Коментари