Дясното правителство на Италия подкрепи законопроект, забраняващ лабораторно произведеното месо и други синтетични храни, подчертавайки италианското хранително наследство и защитата на здравето, информира БиБиСи.

Ако предложенията бъдат приети, нарушаването на забраната ще доведе до глоби до 60 000 евро.

Министърът на земеделеито Франческо Лолобриджида изтъкна важността на хранителните традиции на Италия. Фермерското лоби похвали инициативата на правителството.

Селскостопански лобита събраха половин милион подписа през последните месеци, призовавайки за защита на естествената храна срещу синтетичната храна. Сред подписалите се е и министър-председателят Джорджия Мелони.

Предложеният законопроект дойде след поредица от правителствени постановления, забраняващи използването на брашно, получено от насекоми като щурци и скакалци, в пица или паста.

Лолобриджида, който идва от крайнодясната партия „Братя на Италия“ посочи, че лабораторните продукти не гарантират качество, благополучие и защита на италианската хранителна и винена култура и традиция, към която част от нашите традицията е свързана.

Предложенията, одобрени от министрите, се стремят да забранят синтетичните храни, произведени от животински клетки, без да се убива животното, и ще се прилагат и за лабораторно произведена риба и синтетично мляко.

Миналия ноември Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) разреши клетъчно култивирано пиле за човешка консумация след внимателна оценка. През 2020 г. Сингапур даде регулаторно одобрение лабораторно отгледаното пилешко месо да се използва в хапки.

Коментари