Италия създаде агенция за киберсигурност за защита от Русия

Италия създаде национална агенция за киберсигурност след предупреждения на премиера Марио Драги, че Европа трябва да се предпази от руската намеса. 

Новата агенция беше одобрена на заседание на италианското правителство, информира „Франс прес“.

Ще трябва да „защитим националните интереси и устойчивостта на услугите и основните функции на държавата от киберзаплахи“, се казва в изявление на правителството.

Говорейки в Брюксел на 25 май, след срещата на високо равнище на Европейския съюз, Драги каза, че са необходими спешни действия срещу дигиталните заплахи.

„Трябва да се укрепим, трябва да се укрепим много, особено по отношение на киберсигурността, всички ние, на национално ниво и на ниво ЕС … защото нивото на [руска] намеса както на шпиони, така и на манипулиране на мрежата стана наистина тревожна „, каза той.

По-рано тази година капитан на италианския флот беше заловен от полицията, докато продаваше поверителни военни документи, изтекли от компютъра му, на служител на руското посолство.

Италианското правителство възложи на новата агенция да разработи стратегии за предотвратяване, наблюдение, откриване и смекчаване на кибератаките и засилване на националната отбрана.

Агенцията, в която според съобщенията в медиите ще работят около 300 души, ще бъде контролирана от Драги и неговия съветник от службите за сигурност, бивш шеф на полицията Франко Габриели.

Драги, бивш шеф на Европейската централна банка, е доста активен по въпросите на разузнаването, откакто беше назначен през февруари да ръководи правителството на националното единство.

Миналия месец той назначи Елизабета Белони, дипломат от кариерата, да ръководи тайните служби на Италия. Тя е първата жена, заела поста.

Премиерът все още трябва да назначи ръководителя на новата агенция за киберсигурност.

Corriere della Sera посочи Роберто Балдони, професор по компютърно инженерство, който вече работи по киберсигурността със разузнавателните служби, и Нунция Чиарди, ръководител на интернет полицията, за най-добрите кандидати.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!