Италианските банки увеличиха кредитирането си за компании през юни, тъй като бизнесът продължава да възобновява своята дейност след постепенното премахване на националните блокировки, наложени за ограничаване на пандемията от коронавирус, съобщава Ройтерс.

Месечен доклад на централната банка на Италия за балансите на местните банки показва, че заемите за нефинансови компании са нараснали с 3,7% спрямо предходната година, което е почти двойно повече от 1,9-те процента, регистрирани през май. 

Брутните неизплатени заеми са намалели до 68,05 млрд. евро (79,98 млрд. долара) в края на юни срещу 71,21 млрд. евро месец по-рано.

Депозитите, държани от италиански граждани в местните банки, нарастват до 2,64 трлн. евро, докато притежанията на вътрешни държавни облигации се покачват до ниво от 434,2 млрд. евро към юни в сравнение с 419,3 млрд. евро за май.

В края на юли италианското правителство одобри предложение за 25 милиарда евро допълнителни разходи за спасяване на икономиката на страната, опустошена от пандемията. Допълнителните средства трябва да бъдат използвани за подпомагане на бизнеса, както и за предоставяне на субсидии на местните и регионалните власти, заяви правителството.

Още по темата

Въпреки че активността започна да се възстановява след като правителството разхлаби ограниченията, има опасения в идните месеци за влошаване на ситуацията, когато спасителните мерки отпаднат – включително забраната за съкращение на служители и спиране плащането на данъци и заеми. 

Според изследване на Ерик Дор, директор икономически изследвания в IESEG School of Management във Франция, италианските банки имат най-висок дял на заеми към индустриите, засегнати най-тежко от коронавирусната пандемия, което прави капиталовите им буфери уязвими при влошаване на качеството на активите.

Credito Emiliano, Banco BPM, BPER и Unione di Banche Italiane са водещите банки в списъка с над 100 европейски институции в сектора, които имат най-големи експозиции към засегнатите от кризата индустрии.

Въпреки че някои от банките са защитени от доста високи капиталови нива, други имат много по-малки граници за грешка. Според проучването това са Credito Emiliano, Banco BPM, BPER Banca, Bankinter и Piraeus Bank.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Източник: Investor.BG

Коментари