Amazon поръчка

Microsoft и Amazon са последните два технологични гиганта, които ще се борят за последната от супер апетитна обществена поръчка в историята на САЩ. Неин предмет е изграждането на нова облачна инфраструктура на Пентагона, а стойността на договора надхвърля астрономическата сума от 10 милиарда долара.

Миграцията на наличните мрежи на Министерството на отбраната на САЩ бе обявена през 2017 г. под името проект Joint Enterprise Defense Infrastructure cloud (JEDI). Това доведе до участието на някои от най-големите IT компании в света, които ще си оспорват изпълнението.

Целта на проекта JEDI е да се открие решение за прехвърляне на огромните изчислителни капацитети и данни на военните в облака, така че те да имат достъп до тях отвсякъде. В резултат, Пентагонът се надява това да доведе до по-бързи и по-правилни решения в оперативни условия.

И подобно на всяко риалити състезание по телевизията, тук също има доста добра драма. Най-напред, IBM и Oracle наддаваха за договора, но в крайна сметка не спечелиха. Това не попречи на Oracle да започне съдебно дело, обвинявайки служител на Amazon, който преди това е работил за JEDI, че има неправомерно влияние в процеса. Пентагонът обаче твърди, че това не е имало „неблагоприятно въздействие върху моралните аспекти на процеса по изпълнение на поръчката“.

След това Google също се включи в надпреварата, но около 4000 служители подписаха петиция с молба компанията да сложи край на участието си в проекта, а някои дори напуснаха напълно Google заради това. Благодарение на такава силна реакция, технологичният гигант не поднови интереса към договора, тъй като някои служители просто отказаха да работят върху проекта. Според слуховете, Google се оттегли от надпреварата за JEDI поради „постоянен натиск” от страна на работещите в областта на технологиите, вероятно и от собствените си служители.

Официалното обяснение бе, че военната поръчка противоречи на Хартата за изкуствен интелект (AI Principles) на Google. През май 2018 г. гигантът създаде набор от правила, които да помогнат на компанията да разбере кои проекти за AI да се развиват и поддържат. Въпреки че Google все още ще работи с военните, насоките ще забранят използването на изкуствен интелект в оръжията. Компанията написа тези етични принципи, след като служителите решително се противопоставиха на подновяването на договора за отделна програма на Пентагона, наречена Project Maven, която има за цел да разработи алгоритми, които могат да идентифицират образи за поразяване с дронове.

В допълнение към опасенията си, че някои от условията на договора може да не съвпадат с принципите му, Google също така няма някои разрешения от военните, които биха му позволили да поеме задачата самостоятелно

Очаква се Пентагонът да възложи целия договор на стойност 10 млрд. долара на един участник, което прави Amazon водещ претендент за тази поръчка, заради големия си опит като доставчик на облачни услуги. Преди няколко месеца Oracle подаде жалба, за да оспори и това виждане, изтъквайки на правителството, че разделянето на мащабен договор между няколко компании „насърчава постоянна конкуренция, стимулира иновациите и понижава цените“.

В последно време Amazon и Microsoft се фокусираха предимно върху облачните изчисления. И докато правителственият договор с такъв размер би бил от голяма полза и за двете компании, мотивацията за успех със сигурност трябва да се ръководи в известна степен и от съперничество между двете конкурентни имена. Ще разберем какво ще е крайното развитие най-рано в средата на юли, когато трябва да излезе решението.

Коментари