Украинските въоръжени сили проведоха успешни контраатаки в Северодонецк, Луганска област, като по този начин намалиха бойната мощ на руската армия. Това се посочва в анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Въпреки че руските сили продължават да хвърлят техника и войски край Северодонецк и Лисичанск, през последните 48 часа украинските военни проведоха успешна контраатака в Северодонецк и отблъснаха руските войски до източните покрайнини на града. Освен това руснаците са отблъснати от южните населени места.

Експертите отбелязаха също така, че украинските сили вероятно се опитват да използват продължаващата концентрация на Русия върху Северодонецк, за да започнат контраатаки в други настъпателни направления.

„Контранастъпателният натиск на Украйна вероятно ще продължи да привлича вниманието на руските сили към Луганска област и следователно ще остави уязвими места в отбранителните усилия на Русия в Харковска област и по южната ос“, се казва в доклада.

Припомняме ви, че според военни експерти украинските въоръжени сили успешно възпират опитите на противника да обкръжи украинските позиции в Луганска област.

По-рано от ISW отбелязаха, че руските военни не са успели да щурмуват край Изюм и са възпрепятствани в настъплението си към Славянск в Донецка област.

Коментари