Руското военно ръководство вероятно е ангажирало ограничени високообучени елементи от групировката „Вагнер“ за настъплението към Авдеевка, потенциално за да засили неотдавнашните ограничени тактически успехи в района. Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

На 25 март говорителят на украинските Таврически отбранителни сили полковник Олексий Дмитрашкивски заяви, че украинското разузнаване прогнозира, че „Вагнер“ може да се появи в посока Авдийвка. На 26 март руски потребител на VK публикува некролог, в който съобщава за смъртта на боеца от група „Вагнер“ Евгений Малготин в Авдеевка на 20 март. В некролога се твърди, че Малготин е имал предишен военен опит и през 1992 г. се е сражавал във 2-ри руски доброволчески отряд на Армията на Република Сръбска (обикновено наричана Армията на босненските сърби).

Изглежда, че Малготин е бил опитен боец и вероятно представлява по-висок калибър бойци, които съставляват силите за специални операции на „Вагнер“. Въпреки че „Вагнер“ е ангажирал в голяма степен сили, базирани на осъдени лица, за операциите край Бахмут, вероятно има контингент от по-качествени оператори на различни места в Украйна.

Възможно е през последните седмици руското военно ръководство да е решило да разположи определени елементи на „Вагнер“ в района на Авдеевка, за да подкрепи изтощените и по-нискокачествени елементи на Донецката народна република (ДНР) в усилията им да превземат селището.

Ако такива бойци на „Вагнер“ са се сражавали край Авдеевка, тяхното участие може да помогне да се обяснят ограничените тактически успехи, постигнати в района през последната седмица.

Руските военни блогъри също реагираха сдържано на съобщението на руския президент Владимир Путин от 25 март, че Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, което подсказва, че посланията на Путин са насочени по-скоро към западната, отколкото към местната руска аудитория.

Много военни блогъри и новинарски агрегатори просто засилиха различни моменти от интервюто на Путин от 25 март, които изкуствено завишават възможностите на руската армия и отбранително-промишлената база (ОПБ) да поддържат продължителни военни усилия, както и самото съобщение за разполагане на ядрени оръжия.

Един блогър правилно отбеляза, че разполагането на тактически ядрени оръжия в Беларус не подобрява военното положение на Русия в Украйна, като твърди, че вместо това руските сили трябва да се подготвят за бъдеща украинска контраофанзива, и разкритикува продължаващите проблеми на руското военно командване и организация.

Друг военнен блогър призна, че Путин е насочил съобщението си за разполагане на ядрени оръжия към Запада и похвали перспективата да бъде „кошмарът“ на САЩ.

Слуховете за уволнението на командващия Източната група войски на Русия (Източен военен окръг) генерал-полковник Рустам Мурадов на 27 март предизвикаха приглушен и циничен отзвук в руското информационно пространство.

Военните блогъри твърдяха, че руските военни са уволнили Мурадов от длъжността командир на Източната група войски, но в момента ISW не може да провери тези твърдения.

Мурадов пое командването на руския Източен военен окръг (ИВО) на 6 октомври 2022 г. и през последните пет месеца ръководеше поредица от катастрофални настъпателни операции, водени в западната част на Донецка област.

Един от военните блогъри твърди, че Мурадов е в „отпуск“, което, както отбелязва блогърът, е равносилно на оставка. Други твърдяха, че отстраняването на Мурадов е положителна стъпка, но заявиха, че заместването на Мурадов е по-важно от неговото отстраняване.

Някои военни блогъри отбелязаха, че Мурадов е отговорен за значителните руски военни провали в западната част на Донецка област, включително големите загуби, понесени при нападението срещу Павловка през октомври-ноември 2022 г., и продължителните и неуспешни усилия за превземане на Въгледар.

Независимият руски разследващ орган „Важни истории“ (iStories), позовавайки се на източници, близки до руския генерален щаб, съобщи, че руският генерален щаб обвинява Мурадов в некадърност поради неуспехите на бойното поле и значителните загуби в Западна Донецка област, включително почти пълното унищожаване на татарския доброволчески батальон „Алга“.

Един от известните блогъри твърди, че военните власти обмислят и уволнението на командващия Западния военен окръг генерал-полковник Евгений Никифоров, чиито сили действат по линията Купянск-Сватове-Кремина в Източна Украйна.

Коментари