Президентът на Беларус Александър Лукашенко продължи да поставя условия, за да се противопостави на руския натиск за участие във войната срещу Украйна, като заяви, че НАТО се готви да нападне Беларус.

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Лукашенко обвини Украйна и НАТО за нарастващия брой провокации в близост до беларуско-украинската граница и заяви, че Украйна се опитва да въвлече силите на НАТО във войната. Лукашенко заяви, че беларуските официални лица са успели да възпрат потенциалния противник да използва военна сила срещу Беларус и че НАТО изгражда сили и засилва бойната подготовка в съседните страни.

И през 2023 година Италия ще въоръжава Украйна
И през 2023 година Италия ще въоръжава Украйна

Решение на правителството в Рим

Беларуският министър на отбраната Виктор Хренин заяви, че няма пряка подготовка за война и че Беларус само ще защитава територията си. Представителят на украинското Главно управление на военното разузнаване (ГУР) Вадим Скибицки съобщи, че няма признаци за формиране на ударна група на беларуска територия.

Лукашенко и Хренин вероятно са направили коментарите, за да подкрепят това, което ISW по-рано оцени като продължаваща информационна операция, насочена към фиксиране на украинските сили на границата с Беларус в отговор на заплахата Беларус да влезе във войната.

Лукашенко и Хренин вероятно също така са фокусирали информационната операция върху предполагаемата агресия на НАТО и провокационните дейности по границата с Беларус, за да внушат, че беларуските военни трябва да останат в Беларус, за да се защитят от потенциална агресия на НАТО, и по този начин да създадат информационни условия за устояване на руския натиск за влизане във войната в Украйна.

ISW продължава да оценява, че влизането на Беларус във войната на Русия в Украйна е изключително малко вероятно.

Руските сили продължават да се опитват да се защитят от украинските контраофанзивни операции по линията Сватев-Кремина.

Кремъл продължи да постига постепенни успехи в района на Бахмут и да провежда настъпателни операции в района на град Авдиевка-Донецк.

Руските сили продължиха да провеждат отбранителни мерки и да придвижват личен състав по източния бряг на река Днепър в Херсонска област.

Придвижването на руските военни в Запорожка област може да подсказва, че руските сили не могат да защитят критични райони на фона на засилващите се украински удари.

Руските сили поддържат резерви в Крим, за да подкрепят отбранителните операции в Запорожка област и на източния бряг на река Днепър.

Финансовото напрежение в Кремъл продължава да подхранва вътрешните вълнения.

Продължават да съществуват данни за продължаване на частичната мобилизация в условията на нисък морал и висок процент на дезертьорство сред руските войски.

Финансистът на „Вагнер Груп“ Евгений Пригожин продължава опитите си да укрепи репутацията на „Вагнер Груп“.

Руските окупационни служители продължават да полагат усилия за интегриране на окупираните територии в руската финансова и правна сфера.

Руските сили продължават да експлоатират украински цивилни граждани и гражданска инфраструктура в подкрепа на военните усилия на Русия в Украйна.

Коментари